Kratki odgovori

ODJELJIVANJE OD RODITELJA- da li je sporno?

PITANJE: Esselamu alejkum šejh! Imam roditelje i živim s njima, ali moja hanuma se ne slaže s njima, niti oni sa njom. Da li je dozvoljeno meni da se odvojim od njih? Ja sam najmlađi od braće, roditelji imaju svoje penzije, mogu živeti sami. Da li mi je dozvoljeno odvojiti se od njih, kupiti svoju kuću? Da Vas Allah obilato nagradi šejh.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Nema šerijatske smetnje da se oženjeni sin odjeli od roditelja nakon što je određeno vrijeme živio sa njima u zajednici, svejedno bio on jedinac ili imao još braće i da li će roditelji ostati sami da žive.

Ova dozvola nije u suprotnosti niti narušava dobročinstvo prema roditeljima, poslušnost prema njima i neophodni hizmet jer se dobročinstvo i hizmet njima može činiti i kad se ne živi sa njima. Nema šerijatskog argumenta ni u Kur’anu ni u sunnetu koji ukazuje na obavezu zajedničkog života oženjenog (ili neoženjenog) sina sa roditeljima.

Život u zajednici može biti sporan i zabranjen ako je supruga prinuđena da se miješa sa djeverom jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom hadisu rekao da je djever za ženu poput smrti, o čemu ima poseban i detaljan tekst.

Također, obzirom da supruga osobe koja je postavila pitanje nije u dobrim odnosima sa njegovim roditelja i obrnuto, to je još dodatan razlog da se odijele. U osnovi svaki bračni par treba imati svoju privatnost i živjeti svoj život a što je jako teško postići živeći u zajednici.

Ve billahi tevfik

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta