Savremena pitanja

OKO AUTORITETA UNUTAR IZ-a KOJI ZASLUŽUJU PREPORUKU

PITANJE: Esselamualejkum uvaženi šejh,
Da Vas Allah s.w.a. nagradi najljepšom nagradom zbog Vašeg truda. Cenim Vaš stav nedodvoravanja IZ i želim Vam postaviti pitanje u vezi sa tim.
Naime, zanima me da li u okviru Iz na području BIH I Sandžaka, postoji neko za koga se mozemo vezati i od njega uzimati (ovde naravno ne mislim na slučaj slijepog sleđenja)
i da li u okviru ove institucije za Vas postoji neka osoba od autoriteta?
Da vas Allah nagradi.AMIN!

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Da bi se odgovorilo na to pitanje treba izvršit analizu stanja vjerskih autoriteta koji djeluju na terenu pa tek onda iznijeti konačan stav. Pošto ja nemam mogućnosti a niti vremena da uradim tu analizu, ne mogu nešto konkretno reći po tom pitanju.
S tim, da shodno mom poznavanju stanja onih autoriteta kojih rade u institituciji IZ-a a za koje se može reći da imaju šerijatskom znanja, mogu konstatovati sljedeće:

– ONI UČENJACI, DAIJE I SLIČNO KOJI JAVNO GOVORE ISTINU OKO AKIDETSKIH DEVIJACIJA, NOVOTARIJA I CINJENJA ISTIH UNUTAR IZ-a ONI ZASIGURNO NE MOGU RADITI I DJELOVATI UNUTAR INSTITUCIJA IZ-a, (ovo se odnosi na stanje u Bosni)

– A ONI KOJI RADE, A UČENI SU A HOĆE I VOLILI BI DA POPRAVLJAJU STANJE UNUTAR IZ-a, NJIMA PREOSTAJE DA PREŠUĆUJU ISTINU I RADE NEKE NOVOTARIJE KAKO BI UOPĆE MOGLI RADITI UNUTAR IZ-a. A SVE ŠTO GOVORE I RADE A ŠTO JE SPORNO I ZASLUŽUJE PRIGOVOR ONI NASTOJE DA ZAMOTAVAJU U CELOFAN MUDROG DJELOVANJA  I NEČINJENJA FITNE.
I NE SAMO TO NEGO ONE DAIJE I UČENE OSOBE KOJI OTVORENO UKAZUJU NA SPORNE STVARI UNUTAR IZ-a AKO NE MOGU SVRSTATI MEĐU TEKFIROVCE NAZIVAJU FITNEDŽIJAMA ILI DAIJAMA KOJI PRAVE FITNU ILI KAŽU ZA NJIH DA NEMAJU MUDROSTI U DAWI ILI DA NE POZNAJU STANJE ILI SLIČNO.

Prema tome, mislim da je veoma tesko naći učenog ili daiju, čast rijetkim izuzecima, koji je na ispravnoj akidi i menhedžu a da radi unutar IZ-a, ako je moguće ovo dvoje spojiti, da je primjer, autoritet i da zaslužuje preporuku da ga slijede šire muslimanske mase.
Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta