Razno

OTKLANJANJE DLAKA IZMEĐU OBRVA (tj. spojenih obrva)

PITANJE 1: Selam alejkum, imam jedno pitanje, čovjek koji ima obrve a spojene, imali pravo da skine ono sto je u sredini ?

PITANJE 2: Esselamu alejkum! Moje pitanje glasi da li je dozvoljeno ukloniti od dlaka ono što je između obrva, tj. iznad nosa. Koliko znam imaju 2 mišljenja jedno je da je dozvoljeno a drugo da je zabranjeno. Dokaz onih koji odobravaju jeste taj što se u arapskom jeziku pod riječi obrve podrazumjeva ono što je iznad očiju a ne ono što je iznad nosa…. Zanima me vaš odgovor na ovo pitanje, i da li isto važi i za muškarca i za ženu. Odnosno, da li je dozvoljeno ukloniti ili ne te dlake muskarcu i ženi ??? Da vas Uzvišeni Allah nagradi svakim dobrom na oba svijeta Amin….Esselamu alejkum !!!

ODGOVOR: Alejkumusselam

Prenešeno je u vjerodostojnom hadisu u Buhariji (5599) i Muslimu (2125) od Abdullah ibn Mes’uda, radijallahu anhu, od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao da je Allah prokleo žene koje stavljaju periku i koje traže da im se stavlja perika, koje skidaju (briju, skraćuju ili čupaju) obrve i bruse zube radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahovo stvaranje”. Hadis govori o ženama a obuhvata i muškarce jer je preče da to bude njima zabranjeno.

Postavlja se pitanje da li se ono što izraste između obrva ubraja u obrve ili ne, tj. da onda to ulazu u gore spomenuti hadis ili ne ulazi.

Prenosi Ibn Hadžer u knjizi “Fethul-bari” (10/390) od Ibn Džerira Taberija da je smatrao otklanjanjem onog što izraste između obrva mijenjanjem Allahovog stvaranja koje je zabranjeno. Dok je

Komisija za fetve iz Saudijske arabije kada je bila upitana o tome odgovorila da nema smetnje da se to otkloni te da se ono što je između obrva ne ubraja u obrve čije otklanjanje je spomenuto u hadisu (Fetava el-ledžnetid-daime 5/197).

Takođe, otklanjanje dlaka koje izrastu između obrva dozvolio je i šejh Abdullah Džibrin.

Znači, oni koji zabranjuju smatraju to mijenjanjem Allahovog stvaranja, a oni koji dozvoljavaju smatraju da u osnovi tu i ne trebaju biti dlake te da otklanjanje dlaka koje tu izrasu ne ulazi u hadis koji zabranjuje čupanje (brijenje i slično) obrva jer su obrve ono što izraste iznad očiju a ne iznad nosa.

Otklanjanje dlaka sa ljudskog tijela, shodno kako je došlo u šerijatskim tekstovima, može se svrstati u tri skupine:

Prva – dlake koje je propisano otklanjati, poput dlaka ispod pazuha, dlaka oko stidnog mjesta, brkova i slično.

Druga – dlake koje je zabranjeno otklanjati, poput čupanja (brijanja) obrva ženama i muškarcima i brijanja brade muškarcima.

Treća – dlake čiji propis otklanjanja je prešućen, poput dlaka na ostalim djelovima tijela koji nisu spomenuti u šerijatskim tekstovima.

Oko propisa otklanjanja ovih dlaka je učenjaci se razilaze, po jednima je zabranjeno jer potpada pod mijenjanje Allahovog stvaranja, po drugima dozvoljeno jer je osnova u ovome dozvola a da je bilo zabranjeno to bi došlo u šerijatskim tekstovima kao za bradu i obrve. A ovo zadnje je bliže ispravnom, a Allah zna najbolje.

Prema tome, najbliži stav je dozvola otklanjanja onog što izraste između obrva i muškarcu i ženi, jer nema dokaza da je zabranjeno, a sa druge strane taj dio tijela ne ulazi pod naziv obrva.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta