Savremena pitanja

PIJENJE BEZALKOHOLNE PIVE

U Šerijatu su zabranjena pića koja opijaju zbog toga što opijaju a ne zato što se zovu pivo, brendy, loza, rakija, vino i slično. Nije ibret u nazivu pića nego u sadržini. Pa tako svako piće koje opija je haram, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u hadisu kojeg bilježe i Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Muse El-Eš’arija: “Sve što opija je haram”.

Svejedno bilo ono što opija u maloj količini ili velikoj, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ono što opija u velikim količinama i u malim je haram” (Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed i ostali, vjerodostojnim ga ocjenjuju Ibn Hibban i Albani, dobrim Tirmizi a Ibn Hadžer kaže da su mu ravije pouzdani).

Ako nije potvrđeno da neko bezalkoholno pivo (ili sok od ječma i slično) opija, što je općepoznato u praksi, nema nikakve smetnje u njegovom konzumiranju, jer je osnova u svim stvarima dozvola osim onoga za što imamo dokaz u Šerijatu da je haram.

Kaže Uzvišeni, kako stoji u prijevodu značenja: “On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio” (El-Bekare 29).

Za neko piće se zna da je opojno po tome što u sebi sadrže alkohol, ili ima poseban prepoznatljiv miris ili je općepoznato među ljudima da je ono piće koje opija ili po nekom drugom prepoznatljivom znaku. Pošto bezalkoholna piva ne opijaju osnova je da su dozvoljena, a iz ovog se izuzimaju ona bezalkoholna piva za koja se potvrdi da opijaju, ako takvih ima u praksi.

Nije dozvoljeno onome ko pije bezalkoholno pivo da oponaša pjane u načinu pijenja, boravljenju na mjestima gdje se oni okupljaju i općem prizoru koju podsjeća na pjane, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio oponašanje griješnika rekavši: “Ko oponaša neke ljude on je od njih” (Ebu Davud, Bejheki, Bezzar, Ibn ebi Šejbe i drugi, vjerodostojnim ga ocjenjuju Iraki, Ibn Hibban i Albani, a dobrim Ibn Tejmije i ostali).

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta