Ekonomija/Kupoprodaja

POSAO DRESIRANJA PASA

PITANJE: Esselamu alejkum.
Imam jedno pitanje za vas. Da li je halal zarada ako se bavim dresurom pasa. Znači ne držim svoje pse pa da ih prodajem niti štenad uzgajam, već samo vršim obuku poslušnosti drugih pasa koje mi dovedu neki vlasnici, a nekada dresiram za potrebe čuvanja nekih objekata i slično. Kakav je šerijatski stav o tome ovome? Također imam manji hotel za pse gdje čuvam tuđe pse kada su vlasnici na putu.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

U vjerodostojnom Sunnetu je došla zabrana držanja pasa osim u tri slučaja: radi lova, čuvanja stoke i usjeva. Onaj ko drži psa mimo spomenutog umanjuje mu se nagrada za svaki dan dva kirata (kirat je nagrada poput brda Uhuda). Bilježe Buharija (3324) i Muslim (1575) u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko drži psa osim psa za lov ili usjeve ili stoku umanjuje mu se od njegove nagrade svakog dana jedan kirat”.

Analogno dozvoli držanja pasa radi lova, čuvanja stoke i usjeva, a njihovo držanje je dozvoljeno radi nužde, mnogi učenjaci dozvoljavaju držanje drugih vrsta pasa čija je funkcija i uloga čuvanje i zaštita nečega (kuće i sličnih objekata). Takođe, dozvoljeno je držanje policijskih i vojnih pasa zbog njihove koristi i nužde.

One pse koje je dozvoljeno držati dozvoljeno je i dresirati i zarađivati na tome. Lovačke pse sa kojima se lovi je obaveza dresirati, jer plijen koji ulovi pas koji nije dresiran i ubije ga, nije dozvoljeno jesti.

Na dozvolu dresiranja ukazuju riječi Uzvišenog: „Pitaju te što im se dozvoljava. Reci: “Dozvoljavaju vam se lijepa jela i ono što vam ulove životinje koje ste lovu podučili, onako kako je Allah vas naučio. Jedite ono što vam one uhvate i spomenite Allahovo ime pri tome, i bojte se Allaha, jer Allah, zaista, brzo sviđa račune.”“ (El-Maide, 4.)

Prema tome, nema smetnje baviti se poslom dresiranja pasa ali samo onih pasa koje je dozvoljeno držati. Zarada na tome je halal. Takođe, nema smetnje u zaradi na hotelu za pse ali samo onih pasa koje je dozvoljeno držati. Iz ove dozvole se izuzima dresiranje i čuvanje pasa (u hotelu) koje po islamu nije dozvoljeno držati, poput kućnih ljubimaca i slično.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta