Ekonomija/Kupoprodaja

UZGAJANJE I KORIŠTENJE GLISTA KAO MAMACA ZA RIBOLOVA

PITANJE: Esselamu alejkum, prvo sve pohvale za vaš rad i trud, da vas Allah svt nagradi. Živim nadomak grada, i dobio sam ponudu od jednog pravoslavca da kupuje od mene gliste (ja bih ih ili hvatao ili bih ih uzgajao). On ima ribarsku radnju i sve bi bile prodane ribolovcima za ribolov.
Ja o ovome pitanju sa stava Islama baš ništa ne znam, pa ako možete da što prije odgovorite, da li takva prodaja halal ili haram, jer u prvo slučaju hvatao bih obične kišne gliste a u drugom bih uzgajao “kalifornijske”.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Odgovor na ovo pitanje se vraća na pitanje propisa lovljenja sa živim životinjama kao mamcima.

Naime, dozvoljena je upotreba živih životinja kao mamaca i sredstva za lov ribe, poput glista, manjih ribica i slično. Ovo se opravdava time što je uopće dozvoljeno korištenje i upotreba životinja na bilo koji način ako je cilj njihove upotrebe šerijatski dozvoljen i opravdan.

Dokaz za ovo su ajeti koji ukazuju da sve što je stvoreno na ovom svijetu od životinja i biljaka da je to Uzvišeni Allah stvorio radi čovjeka da bi ih čovjek koristio, od njih uzimao pouku i da bi mu bile iskušenje kako će se ponašati prema njima, za razliku od samog čovjeka kojeg je Uzvišeni stvorio da bi mu ibadet činio.

Kaže Uzvišeni: “On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio…” (El-Bekare, 29).

Takođe u drugom ajetu: “I daje vam da se koristite onim što je na nebesima i onim što je na Zemlji, sve je od Njega…” (El-Džasije, 13).

A od stvari koje je Uzvišeni stvorio radi čovjeka i potčinio ih njemu je svakako korištenje životinja i njihova upotreba u svemu što čovjek od njih ima koristi pod šartom da ta upotreba nije oprečna šerijatskim principima.

Pa samim tim što ribolovci ne koriste te žive životinje radi igre, njihovog kažnjavanja ili kao ciljeve pri gađanju i slično, nego sa ciljem lovljenja ribe radi jela ili uzgoja tih vrsta, onda nema šerijatske smetnje i zapreke da se upotrebljavaju kao mamci za lov.

Iz ove dozvole se izuzimaju životinje za koje je došlo u šerijatskim tekostovima da ih je zabranjeno ubijati, poput korištenja žabe za ribolov. Jer je u vjerodostojnom hadisu prenešena zabrana ubijanja žaba.

Prema tome, nema smetnje da se gliste uzgajaju, koriste i prodaju kao mamci za ribolov.  Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta