PITANJA I ODGOVORISIHR/UROK/LIJEČENJE

PRAVLJENJE SIHRA KRAVAMA, OVCAMA, KONJIMA I SLIČNO

– Selamun alejkum uvaženi profesore.
Allah da vas nagradi za vaš trud. Interesuje me da li džini mogu utjecati na životinju, tj. da li mogu pomust kravu. I da li se i na koji način mogu zaštititi životinje od džinskih napada, ako im džini uopšte mogu nauditi ?
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Šerijatski argumenti ukazuju da je pravljenje sihra čovjeku (svejedno mušku ili žensku) stvarnost i činjenica, na čemu je džumhur (većina) učenjaka.

Sihr je vezanje uzlova (čvorćića), učenje, govor koji se izgovara ili piše ili radnja koja djeluje na tijelo, srce i pamet opsihrenog.

Neke vrste sihra mogu ubiti čovjeka, druge učiniti ga bolesnim, treće razdvojiti ga od supruge ili sprečavati ga da sa njom ima intimni odnos, četvrte da se dvije osobe zamrze ili zavole, i tako dalje. (pogledaj: El-mugni, Ibn Kudame, 10/104)

Ako je moguće opsihriti čovjeka na spomenute načine, a to potvrđuju i šerijatski tekstovi i stvarnost, onda je moguće napraviti sihr i hajvanu, poput krave, konja, ovce ili koze. A ovo potvrđuje stvarnost, a nije mi poznat neki šerijatski tekst koji o tome govori.

U praksi se dešava da kod opsihrene krave umjesto mlijeka izlazi krv, da mokri krv umjesto mokraće, da odjedanput nazdravo crkne ili teško oboli, da promijeni ponašanje, baca se, hoće ubosti, da pobaci tele i slično. Da zbog sihra koji se pravi kravi vlasnik svaku kravu koju kupi mora ukinuti, tj. ili zaklati ili prodati. Stvarnih događaja i problema u ovom kontekstu je veoma mnogo. Čak su poznate i raširene priče onih koji su na djelu uhavatili sihrbašicu (jer obično bude žena) kako u štali pravi sihr kravi.

Takođe, moguće je da hajvana (kravu i slično) zadesi urok, a što se često dešava kada se osoba zadivi lijepom i dobrom hajvanu kojeg gleda bez izgovaranja: Mašallah, Barekellahu leke fiha. Često se dešava da sam vlasnik ureče svoju vlastitu kravu, zbog toga treba izgovarati Mašallah. Isto tako, moguće je da hajvana spopadnu džini.

Jedan od najlakših i najjednostavnijih načina liječenja krave od sihra, uroka ili džinskog dodira je da se nauči (rukja ili bilo šta iz Kur’na) na vodu ili mito (napoj u kojem ima vode) koje se daje kravi. To treba činiti nekoliko puta dnevno sve dok se ne promijeni stanje opsihrenog hajvana. Takođe, učenje Kur’ana uopćeno, sure Bekare ili rukje kod hajvana.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta