SIHR/UROK/LIJEČENJE

PRETJERANO NAPLAĆIVANJE UČENJA RUKJE

PITANJE: Selam alejkum.
Šejh, je li dozvoljeno ovo što rade učači rukji, stvarno previše naplaćuju za učenje jedne rukje. Kažu, ako imaš para za bacanje onda slobodno dolazi. Čak jedan kaže da nema smetnje nikakve da se uzme i 500e za jedna termin. Zbog toga vas pitam. Allah vas obradovao oprostom. Amin.
– Esselamu alejkum.
Moja tetka je već oko 5 godina bolesna, jako reaguje na svako učenje Kur’ana. Bila je kod raznih učača, ali nije baš dalo rezultate. Teško joj je mnogo, ne može više ni psihički ni financiski da izdrži. Zadnje vrijeme se leči kod N.N. učača, on puno naplaćuje terapiju, za jedno malo ulje, knjigu i CD uzima i po 70 e. Svaki put skoro slično. Da li je sve to u redu?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Došlo je u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Se’ida El-Hudrija, radijallahu anhu, da je jedan od ashaba učio Fatihu kao rukju prvaku nekog plemena kojeg je ujeo škorpion a koje je odbilo da ih ugosti kada su prolazili i zanoćili kod njih. Učio je rukju Fatihom uslovivši učenje naplatom sa dijelom stada (nekoliko ovaca, u rivajetu 30 ovaca). Nakon što je prvak izliječen i uzet dio stada, došli su Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i pitali o propisu toga kako su postupili. On im je odobrio postupak rekavši: „Kako si znao da je ona (učenje Fatihe) rukja? Ispravno ste postupili, podijelite (zaradu-ovce) i računajte i mene u podjeli (ovaca)“. U rivajetu kod Buharije: „Zaista je najpreče ono što naplaćujete Allahova knjiga“.

Nema razilaženja među učenjacima, na osnovu ovog hadisa, da je dozvoljeno naplatiti liječenje učenjem šerijatske rukje.

Skupina učenjaka smatra da iako je dozvoljeno naplatiti da je preče ne uzimati nadoknadu tražeći od Allaha nagradu.

Takođe, treba praviti razliku između onoga ko traži da naplati učenje rukje i onoga kome se nudi novac (ili drugi imetak) bez njegovog traženja za učenje rukje. Ovom zadnjem nema smetnje da uzme ono što mu se daje našto ukazuje hadis od Omera, radijallahu anhu, da mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao kada je odbio da uzme imetak koji mu je davao: „Kada ti se nešto daje nez tvoga traženja, uzmi i udijeli“. Bilježi ga Muslim.

Naplaćivanje učenja rukje može imati dva oblika:

Prvi vrsta – da učač kaže bolesniku (ili onome ko ga je doveo): ako ga i kada ga Allah izliječi učenjem rukje, platit ćeš mi toliko i toliko novca (imetka).

Pa kada bolesnik bude potpuno izliječen (poslije prve, pete ili desete rukje), dužni su platiti dogovoreno.

Ova vrsta naplaćivanja je ona koja je došla u hadisu Ebu Se’ida El-Hudrija, radijallahu anhu, i ona nije sporna i upitna. U ovoj vrsti naplaćivanja nema smetnje da se uslovi veća vrijednost imetka, recimo 500 eura i slično. Međutim, u praksi rijetko koji učač naplaćuje na ovaj način.

Druga vrsta – da učač naplaćuje učenje rukje tokom jednog tretmana svejedno izliječio se bolesnik ili ne.

Ova vrsta naplaćivanja rukje je naravno dozvoljena, s tim da učač u ovom slučaju naplaćuje utrošeno vrijeme na tretmanu a ne izlječenje.

Naplaćivanje treba biti usklađeno sa životnim standardom ljudi zemlje u kojoj se živi. Pošto tretman učenja rukje ne garantuje izlječenje, onda ima smisla naplatiti utrošeno vrijeme i rizik rada tim poslom. Da li je određena cijena rukje pretjerana ili ne, to je relativno, jer zavisi od različitosti materijalog stanja pacijenta.

Ve billahi tevfik.

PROPIS NAPLAĆIVANJA HIDŽAME

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta