Ekonomija/Kupoprodaja

PRODAJA ROBE KOJA SE NE POSJEDUJE PUTEM INTERNET SHOPA

Es selamu alejkum!
Kakav je propis prodaje robe koja se ne nalazi u direktnom posjedu, naime radi se o internet prodaji!

Da li je određenu robu dozvoljeno ponuditi na prodaju u internet shop-u a da se ona ne nalazi u našem vlasništvu nego bi nakon njene prodaje istu kupili od dobavljaca u ovom slucaju veleprodaje koja je nas stalni dobavljac?
Na ovaj način bi izbjegli troškove skladištenja, trenutna financijska ulaganja i rizik dali ćemo prodati robu ili ne. U slučaju nemogućnosti isporuke robe s naše strane kupcu bi u cijelosti bio vraćen njegov novac.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Oko prodaje onog što nije u direktnom posjedu prodavača je prenešen vjerodostojan hadis i koji presuđuje po ovom pitanju.
Naime, prenosi Hakim ibn Hizam, radijallahu anhu, da je došao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pitao ga: “Dođe mi čovjek i pita me o kupovini onog što nemam kod sebe, da mu kupim na pijaci a zatim mu prodam (tj. preda mu)?” A on mu odgovori: “Ne prodaji ono što nije kod tebe”. Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Nesai’, Ibn Madže, Ahmed, Bejheki, Darekutni, Taberani i Ibn Džarud. Vjerodostojnim su ga ocjenili Ibn Hazm, Ibn Hibban, Bejheki, Šuajb Arnaut i Albani, a dobrim Tirmizi.

Znači, u ovom hadisu čovjek pita da li da proda ono što nema a onda to kupi na pijaci i zatim ga preda onome što ga je već kupio od njega, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu odgovori: “Ne prodaji ono što nije kod tebe”, tj. ne prodaji nešto što nije u tvojoj vlasti prilikom prodaje. Kaže el-Mubarekfuri u komentaru Tirmizijevog Sunena prenoseći od Begavija da se ovaj hadis odnosi na prodaju stvari koje postoje a ne na stvari koje još ne postoje a prodaju se na osnovu opisa, tj. prodaju selem. Znači da je prodaja selem, tj. prodaja koja se sastoji u tome da se unaprijed uzme novac za robu koju tek treba dobiti nakon sijanja i žetve (misli se na pšenicu ili kukuruz) i predati kupcu, izuzetak iz ove zabrane.

Prema tome, vid prodaje koji je spomenut u pitanju nije dozovljen na osnovu spomenutog hadisa. S tim da je dozvoljeno nuditi robu pa kada se nađe kupac, treba prije prodaje prvo kupiti tu robu pa je tek onda prodati. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta