Ekonomija/Kupoprodaja

PRODAJA ROBE KOJA SE NE POSJEDUJE PUTEM INTERNET SHOPA

Es selamu alejkum!
Kakav je propis prodaje robe koja se ne nalazi u direktnom posjedu, naime radi se o internet prodaji!

Da li je određenu robu dozvoljeno ponuditi na prodaju u internet shop-u a da se ona ne nalazi u našem vlasništvu nego bi nakon njene prodaje istu kupili od dobavljaca u ovom slucaju veleprodaje koja je nas stalni dobavljac?
Na ovaj način bi izbjegli troškove skladištenja, trenutna financijska ulaganja i rizik dali ćemo prodati robu ili ne. U slučaju nemogućnosti isporuke robe s naše strane kupcu bi u cijelosti bio vraćen njegov novac.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Oko prodaje onog što nije u direktnom posjedu prodavača je prenešen vjerodostojan hadis i koji presuđuje po ovom pitanju.
Naime, prenosi Hakim ibn Hizam, radijallahu anhu, da je došao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pitao ga: “Dođe mi čovjek i pita me o kupovini onog što nemam kod sebe, da mu kupim na pijaci a zatim mu prodam (tj. preda mu)?” A on mu odgovori: “Ne prodaji ono što nije kod tebe”. Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Nesai’, Ibn Madže, Ahmed, Bejheki, Darekutni, Taberani i Ibn Džarud. Vjerodostojnim su ga ocjenili Ibn Hazm, Ibn Hibban, Bejheki, Šuajb Arnaut i Albani, a dobrim Tirmizi.

Znači, u ovom hadisu čovjek pita da li da proda ono što nema a onda to kupi na pijaci i zatim ga preda onome što ga je već kupio od njega, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu odgovori: “Ne prodaji ono što nije kod tebe”, tj. ne prodaji nešto što nije u tvojoj vlasti prilikom prodaje. Kaže el-Mubarekfuri u komentaru Tirmizijevog Sunena prenoseći od Begavija da se ovaj hadis odnosi na prodaju stvari koje postoje a ne na stvari koje još ne postoje a prodaju se na osnovu opisa, tj. prodaju selem. Znači da je prodaja selem, tj. prodaja koja se sastoji u tome da se unaprijed uzme novac za robu koju tek treba dobiti nakon sijanja i žetve (misli se na pšenicu ili kukuruz) i predati kupcu, izuzetak iz ove zabrane.

Prema tome, vid prodaje koji je spomenut u pitanju nije dozovljen na osnovu spomenutog hadisa. S tim da je dozvoljeno nuditi robu pa kada se nađe kupac, treba prije prodaje prvo kupiti tu robu pa je tek onda prodati. Ve billahi tevfik.

Naručite novu knjigu: Naručite novu knjigu:

Povezani članci

Back to top button