Savremena pitanja

PRODAJA STUDENTSKE BUBICE

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullah.
Zanima me jel haram, tj. smijem li prodati bubicu koju studenti većinom koriste na ispitima, ja je ne koristim i ne treba mi. Jel se to pitanje odnosi isto kao na prodaju tv-aparata, tj. zavisno od toga u kakve će se potrebe koristit?? DžezakEllahu hajr.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Prepisivanje i varanje na ispitima na bilo koji način, svejedno upotrebom bubica ili nečega drugog, je zabranjeno po tekstu hadisa.

Bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Onaj ko ponese oružje protiv nas nije od nas, ko nas vara nije od nas“.

Takođe, međusobno potpomaganje u prepisivanju i varanju na ispitima je zabranjeno po tekstu ajeta.

Kaže Uzvišeni: „A nemojte se potpomagati u griješenju i neprijateljstvu“ (El-Maide, 2).

A prodaja bubice studentu za kojeg sigurno znaš (na osnovu njegove izjave ili drugih indicija) da će je koristiti u haramu (varanju na ispitu) potpada pod zabranjeno potpomaganje u griješenju. Kao što je zabranjena prodaja groždža onome ko će od njega napraviti vino, jer ga time pomaže u griješenju prema Allahu, tako je i prodaja bubice onome ko će sa njom varati na ispitu zabranjena jer ga time pomaže u griješenju.

S tim da nema smetnje da se ona proda nekome drugom ko je neće koristiti u haram svrhe. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta