Propisi vezani za ženeSavremena pitanja

PROPIS LAJKOVANJA STATUSA NA FB OD STRANE ŽENA

PITANJE: Selam alejkum.

Potrebno mi je mišljenje nekog učenog. Namjere su mi bile krajnje iskrene u momentima lajkovanja statusa učača rukje, kod kojeg je išla moja porodica. Zanima me da li je zaista haram lajkovati statuse učača rukje ili daija? Supruga dotičnog učača me napala i jako ružnih riječi napisala … Između ostalog mi je napisala:

“Imal i jedan post da moj muž objavi a da ti ne lajkuješ? Toliki dersovi koji govore da je haram imati muške u prijetelje, pa de jedan poslušaj, pa nauči nešto. A ne slušaj samo ono što ti se sviđa… Put do Dženneta nije lahak”.

Rekla je da trebam naučiti da je to haram, pa sad pitam jel to tačno? Zaista se radi o poštovanju nečijeg rada, pa otuda i tzv. lajkovanje njegovih statusa koje sadrže poučne stvari od kojih svi imamo koristi.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nema smetnje u lajkovanju statusa javnih ličnosti od daija, učača rukje i slično. Naravno, uz poštovanje šerijatskih pravila komuniciranja suprotnih spolova ako do komunikacije dođe sa ciljem postavljanja pitanja i slično.

Zabrana o kojoj su šejhovi govorili se odnosi na privatne fejsbuke osoba koje nisu javne ličnosti i uzimanje u prijatelje suprotnih spolova, osoba koje jedne drugima nisu mahremi. To je zabranjeno kako bi se zatvorili putevi koji vode u fitnu i harame.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta