Kratki odgovori

PROPIS RADA U ORGANIZOVANJU I PRAĆENJU IZBORA

PITANJE:
Esselamu alejkum uvaženi šejh. Koji je propis rada na izborima, naprimjer na funkcijama: član biračkog odbora, predsjednik biračkog odbora i slično.
Ukratko ljudi na tim pozicijama su zaduženi za kontrolu ispravne procedure glasanja i prebrojavanja glasova na kraju. Da li je propis ekvivalentan propisu rada u institucijama nemuslimanske države ili ima neki drugi propis? Allah Vam dao svako dobro.

ODGOVOR:
Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Propis dobrovoljnog rada ili zarađivanja u organizaciji i praćenju izbora je ogranak propisa samih izbora, a oni muslimani koji budu izabrani na izbora, na njih se odnosi mesela rada u institucijama nemuslimanske države.

Detaljnije o tome možete pročitati na linku: https://zijadljakic.ba/rad-muslimana-u-institucijama-i…/

Obzirom da je po ispravnom stavu većine savremenih učenjaka dozvoljeno muslimanima u neislamskoj državi da učestvuju na izborima i glasaju za one stranke i pojedince koji najviše rade za interese islama i muslimana, također dozvoljeno je raditi i zarađivati u aktivnostima organizacije i praćenja izbora.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta