Ekonomija/KupoprodajaSavremena pitanja

PROPIS TRGOVANJA BINARNIM OPCIJAMA DIONICA

(preko interneta)

PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.
Htio bih vas pitati za binarni način trgovanja dionicama. To je nova vrsta trgovanja dionicama preko internetskih stranica. Može se ulagati po želji, prognozira se na minutu, ili ovisno o želji, vremenski da li će pasti vrijednost dionica ili porasti? Htio bih ući u taj posao, ali ne znam propis vjere o tome.
Znači: ja ne kupujem dionicu ja samo prognoziram u datom momentu od minute ili 10 minuta da li bi ona mogla porasti ili pasti, ja dajem svoj ulog pa na to. Ukoliko primjerice stisnem da će porasti na burzi i to se desi, onda ja dobijem nekih 70% od uloga, ili se može stisnuti i da će pasti cjena te odredene dionice i ako pogodiš onda isto tako. Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Da je ovdje u pitanju stvarna kupovina dionica u vremenu kada se procjeni da će vrijednost dionica neke kompanije porasti ili pasti, pa nakon određenog vremena, ili u unaprijed određenom vremenu, iste prodati stvarnom prodajom, onda bi ova vrsta poslovanja bila dozvoljena.
Međutim, u obliku kako je opisano u pitanju, taj način poslovanja predstavlja klasično zabranjeno kockanje u islamu. Jer ulagač kada uloži novac da će vrijednost dionica neke firme porasti (ili pasti), pa ako poraste dobije 70%, a u suprotnom izgubi uloženi novac (ili dio novca), on se u suštini opkladio. A klađenje je vrsta zabranjenog kockanja.
Znači, u ovom načinu poslovanja, koje ne predstavlja nikakvu kupoprodaju niti razmjenu usluga, ulagač je ili dobitnik ili gubitnik, a što je prepušteno slučaju i predviđanju, kao u sportskim kladionicama.

Kockanje i klađenje je zabranjeno Kur’anom, Sunnetom i idžma’om (konsenzusom) učenjaka.
Kaže Uzvišeni: “O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.” (El-Maide 90).
Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko kaže svom prijatelju: dođi da se s tobom kladim, neka udijeli sadaku.” Mutefekun alejhi.
Islamski učenjaci su jednoglasno složni na zabrani kocke (mejsira) i klađenja (kimara), a idžma’ učenjaka su prenijeli El-Kurtubi (El-Džami’u liahkamil-Kur’an, 6/94), Ibn Tejmije (Medžmu’ul-fetava, 32/220) i Ibn Hadžer (Fethul-bari, 8/497).
Prema tome, nije dozvoljeno baviti se binarnim poslovanjem dionica, jer predstavlja klasično klađenje koje je zabranjeno u islamu.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta