Propisi vezani za žene

PUTOVANJE I STUDIRANJE MUSLIMANKE BEZ MAHREMA

PITANJE: Esselamu alejkum.
Dolazim iz manjeg mjesta i zelja mi je nastaviti dalje obrazovanje, tj.fakultet upisati.. Želim studirati arapski jezik i dobila sam stipendiju za studij u Egiptu, međutim znam da žena ne može putovati bez mahrema.
Da li postoje neke iznimke kada je u pitanju studij žene ili bih ja morala čekati udaju za nastavak daljeg obrazovanja?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Islamski učenjaci su se razišli oko dozvole putovanja punoljetne žene muslimanke u Meku da obavi hadž, koji joj je farz ajn, ako nema mahrema koji će putovati sa njom.

Pa dva mezheba to zabranjuju, hanefijski i hanbelijski, a dva dozvoljavaju ako putuje sa sigurnim društvom, malikijski i šafijski. A znači u pitanju je rukn Islama hadž.

Nije mi poznato da studiranje žene muslimanke može biti izuzetak u putovanju bez mahrema.

A ako tome još dodamo da će ta ista žena biti bez mahrema u mjestu studiranja cijelo vrijeme onda je to dodatni belaj i problem.

Takva žena muslimanka ako bi to uradila, tj. da otputuje bez mahrema i studira bez mahrema, bila bi izložena raznoraznim fitnama i iskušenjima tako da je samo dragi Allah može sačuvati.

Od kontaktiranja sa muškarcima koji joj nisu mahremi, izlaganje ljubavnim vezama, potpunoj nezaštićenosti i osamljenosti, … .

Sve ovo nesumljivo ukazuje da bi ta žena studentkinja sama sebe izložila raznoraznim iskušenjima i fitnama koje bi teško mogla izbjeći i prevladati. A muslimanu je obaveza da bježi od fitne i da joj se dobrovoljno ne izlaže na što ukazuju mnogi šerijatski tekstovi.

Naravno, najlakše bi bilo odgovoriti da je zabranjeno ženi da putuje bez mahrema na što ukazuje jasan i nedvosmislen hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim.

A potreba ovog Ummeta ili našeg naroda za učenim muslimankama ne treba da se zadovoljova preko onoga što je zabranjeno i što same muslimanke izlaže slabljenju vjere i morala. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta