Savremena pitanja

RAD U STARAČKOM DOMU (njegovanje starijih osoba)

PITANJE: Selam alejkum.

Ja bi da vam postavim jedno pitanje. Radi se o poslu kojem radim da vas pitam da li je on haram. Radim u staračkom domu, nosim uniformu (pantole), ponekad njegujem muškace, ali ne uvijek (svi su iznad 70 god), ponekad dijelim svinjetinu, a u prizemlju je restoran u kojem se prodaje alkohol, al nemam ja ništa s tim ja sam na odjelu sa pacijentima, i glavna djelatnost firme je njegovanje starih. Na poslu nesmetano nosim hidžab i klanjam. Da li je taj posao haram? S tim da imam nijet školovat se dalje gdje bi izbjegla to sve i nosila ispravan hidžab, ali bi npr. ostala u tome domu gdje ima restoran s alkoholom i svinjetinom.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Posao njegovanja starijih osoba u staračkom domu kako je opisano u pitanju, a što je stalna praksa staračkih domova u kojima nisu razdvojeni muškinje od žena, nije dozvoljen osim u nuždi, a to nije nužda.

Razlog zabrane je što je sastavni dio njegovanja starijih gledanje i diranje stidnih mjesta suprotnih spolova, a što je zabranjeno po idžmau (konsenzusu) učenjaka. U ovom slučaju gledanje i diranje stidnih mjesta suprotnih spolova nije nužno, jer starce mogu njegovati muškarci a starice žene. Uz to ako se dodaju drugi popratni harami, poput služenja svinjetine (vjerovatno i alkohola), miješanje spolova, nepropisno oblačenje i službenika i bolesnika, onda ne bi trebalo biti sumnje oko upitnosti dozvole rada u staračkom domu u kojem nisu razdvojeni spolovi.

Prema tome, nije ti dozovljeno da radiš u ovakvim staračkim domovima.

To što možeš nositi hidžab (sa pantalonama – što nije potpuni islamski hidžab) i klanjati nije jedini i glavni kriterij dozvole rada na nekom poslu, jer sa hidžabom uz dozvolu klanjanja se može raditi i u kockarnici i banci, a to ne čini rad u njima dozvoljenim.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta