Propisi vezani za žene

RAD ŽENE VAN KUĆE

PITANJE: Esselamu alejkum.
Smije li “žena” koja ima malu djecu biti u radnom odnosu?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Uopćeno, ženi je dozvoljeno da radi, bez obzira što je njen muž u mogućnosti da je izdržava i bez obzira što ima malu djecu ili slično, ako taj posao ne narušava njene osnovne obaveze kao majke i supruge. S tim da je njen rad van kuće uslovljen ispunjenjem sljedećih šartova:

Da joj muž dozvoli da radi, oko čega nema razilaženja među islamskim pravnicima. Dokaz za ovo je zabrana izlaska žene iz kuće bez dozvole muža.
Da je posao koji radi šerijatski dozvoljen, tj. da na primjer ne radi u banci koja posluje sa kamatom, u restoranima ili kafanama gdje se toči alkohol i jede svinjetina i slično.
Da se prilikom rada na tom poslu ne miješa sa muškarcima, tj. da joj priroda posla ne bude takva da ga radi zajedno sa muškarcima.

Prema tome, ako žena ispuni gore spomenute šartove, a uz to je u stanju da izvršava svoje majčinske i bračne obaveze nema smetnje da radi van kuće. Treba napomenuti da ono što žena zaradi prilikom posla pripada njoj i da na to nema pravo njen muž, osim ako joj muž uslovi kao dozvolu da radi van kuće da određen procenat zarade ide za njega i porodicu, što je stvar sporazuma među njima dvome. Ve billahi tevfik.

 

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta