Savremena pitanja

RODITELJI SU SE ZAKLELI I USLOVILI: DA ILI SKRATE BRADE ILI VIŠE NIKAD NEĆE VIDJET SVOJE RODITELJE

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Ja sam MM iz jedne zapadno-evropske države. Pisao sam ti i prije i uvijek sam dobio korisne odgovore od tebe, da te Allah nagradi.
Sad imam jedan poveći problem. Moj brat i ja se trudimo da praktikujemo vjeru što bolje možemo. Ja sam situiran elhamdulillah i živim sa hanumom u svojoj kući dok brat živi sa roditeljima našim u drugoj evropskoj državi. Roditelji nisu baš upućeni u Islam jer su rasli kao u komunizmu. Vjeruju u Allaha al kod sebe imaju puno džahilijjetskoga. Sviđa im se što klanjamo ali su žestoki protivnici brade. Brat i ja i nemamo baš velike brade ali imamo zato sa njima veliki problem zbog toga. Kao počeo narod šuškat njima iza leđa kako smo mi vehabije i šta ja znam već šta. I to im smeta. Pogotovo mom bratu je teško jer je sa njima i često ga napadaju. On je upoznao i sestru jednu iz Goražda i čuje se sa njom. Upoznao joj je i baba i brat bi volio da je oženi ali moji roditelji se protive tome da on oženi pokrivenu. Baš su protiv brade i marame i nerukovanja sa ženama i tako tih propisa. Brat moj studira i nije neovisan od roditelja niti može biti trenutno. A da bi doveo ženu u Njemačku postoje određeni uslovi.
Do te mjere su moji roditelji došli da su se zakleli i postavili uslov Ili da skratimo bradu ili da više nikad ne vidimo svoje roditelje.
Ja stvarno ne znam kako dalje moj šejh. Sve pokušam sa njima na ljepotu, al što se više trudim oni su još teži. Sta da radimo šejh? Sta nam ti savjetuješ? Sta savjetuješ mojem bratu za ženidbu? Šta da radimo za bradu? I brat i ja smo nekako u ćorsokaku i ne znamo kuda dalje pa nam je potrebna pomoć i savjet od tebe. Nadam se da ti nisam oduzeo mnogo vremena mojim problemima i da ću ubrzo dobiti odgovor. Allah te poživio i nagradio te najljepšim nagrada na oba svijeta  Amin!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:
Odgovor shodno šerijatskim argumentima

Prvo – trebate znati da ovo što se vama dvojici događa da je to ono o čemu Allah govori u sljedećim ajetima:

„Elif Lām Mīm. Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: “Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu“. (El-Ankebut, 1-3)

„Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive“. (El-Bekare, 155)

„Mi ćemo vas provjeravati sve dok ne ukažemo na borce i postojane među vama, a i vijesti o vama provjeravaćemo“. (Muhammed, 31)

Znači, to što vam se događa je ispit vašeg imana i iskušenje u vjeri kojima Uzvišeni Allah podvrgava svakog mu’mina.

Drugo, oko pokornosti roditeljima (koja je u osnovi vadžib) u onome što je griješenje prema Allahu, po tom pitanju je presudio vjerodostojni Sunet. Jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u hadisu muttefekun alejhi (bilježe ga Buharija i Muslim): “Nema poslušnosti u grijašenju Allahu, poslušnost je samo u dobru“.

Takođe, u drugom hadisu kaže: “Nema poslušnosti stvorenju u griješenju Stvoritelju”. Hadis bilježe Ahmed, Hakim i Taberani, a kaže Ahmed Šakir i Albani da mu je sened vjerodostojan.

Analiza problema iz ugla stvarnosti
Gore spomenutim je odgovoreno na vaše pitanje, međutim pošto se ovo često događa onima koji počnu sa praktikovanjem vjere, evo analize i pristupa tom problemu iz životnog ugla:

Naime, u osnovi, probleme tog tipa, tj. da roditelji vrše pritisak na djecu kako bi ih odvratili od praktikovanja vjere, a što oni nazivaju vehabizam, rijeko ko da nije prošao ko ide ovim putem, tj. putem vraćanja izvornom Islamu i putem ispravnog praktikovanja vjerskih propisa.

Evo nekih primjera:
Jednoj sestri koju poznajem njena majka je rekla da ako stavi nikab da joj nikada više ne dolazi, niti će joj ona doći, i kao da je umrla za nju. Kada je ova pokrila lice i prošlo nekilo sedmica ili dana, ne sjećam se tačno, ona – majka je prva došla i popustila. Naravno, i dalje se borila protiv njenog praktikovanja vjere na razne druge načine.

Sličan slučaj je bio sa hanumom jednog brata kojeg takođe poznajem. Njegova punica se odrekla svoje kćerke – tj. njegove žene u početku što se uopće pokrila a poslije jer je stavila nikab, odrekla je se i riječima i praktično.

Inače nema šta nije pokušavala i radila kako bi je odvarila od pokrivanja, praktikovanja vjere, nemiješanja sa muškarcima i slično, ali svaki put njena majka bi nakon što prođe neko vrijeme prva popuštala i naravno prelazila na druge metode borbe.

Ovo je slučaj mnoge braće zbog brade, nogavica i slično, i to je slučaj mnogih sestara zbog pokrivanja, nikaba i sličnog.

Ono što znam iz iskustva i prakse iz konkretnih slučajeva, braća i sestre koji su popustili roditeljima u bradi, pokrivanju ili slično, nakon što je prošlo vremena pokoravajući se roditeljima u tome, takvi se više nisu vratili na ispravno i potrebno praktikovanje vjere, niti je on pustio bradu niti se ona pokrila niti stavila nikab. Vjerovatno ima izuzetaka, ali meni nisu poznati.

A ovo znači da je šejtanski metod zaplašivanja prekidom izdržavanja, finansiranja, školovanja, odricanja, istjerivanja iz kuće i slično uspio u odvaćanju djece od praktikovanja vjere.

Ona braća i sestre koji su roditeljima stavili jasno do znanja da su im vjera, tj. Allahovo zadovoljstvo i praksa Suneta, draži od njihovog šejtanskog zadovoljstva i lažne i izvještačene sikirancije, oni su to sa roditeljima odmah u startu rasčistili. Mnogi roditelji su prekinuli odnose sa djecom zbog toga ili ga sveli na minimum, ali većina njih nakon određenog vremena prije ili kasnije normalizuje odnose sa djecom i prihvati ih onakve kakvi jesu.

Konkretan savjet

Što se tiče tebe brate koji si odvojen, oženjen i ne živiš sa roditeljima, tj. ne ovisiš od njih u konkretnom smislu života, kod tebe je stvar jasna:

– ne popuštaj pred njihovim zakletvama, ucjenama, prijetnjama, pritiscima i slično, jasno im reci da ti je Allahovo zadovoljstvo u praktikovanju vjere preče i draže, a ono ti je svakako i obaveza, nego njihovo zadovoljestvo u odvračanju držanja vjere.

– jasno im stavi do znanja da ti oni, bez obzira što su roditelji, ne mogu određivati šta ćeš raditi i čega ćeš se držati od vjere, nego da ti je to odredio sam Allah. U stvari i oni sami trebaju da se počnu pravo držati vjere, al ti ih na to ne možeš prisiliti nego samo savjetovati.

– reci im da si ti odrasla punoljetna i pametna osoba, da nisi dijete, i da si svjestan svojih postupaka i djela …

– takođe da je priča o nekakvim opasnim rogatim vehabijama izmišljotina na koju su oni nasjeli a koja neće kod tebe upaliti da te odvrate od praktikovanja vjere.

Ako oni nakon ovoga urade ono čime vam prijete, tj. prekinu sa tobom kontak, ti u tome nemaš grijeha, nego čak nagradu jer si dao prednost Allahovj vjeri nad šejtanlukom svojih roditelja. Možda će oni u tome brzo popustiti i promijneniti se kada vide da te nisu uspjeli obraditi i promijeniti, a možda ih šejtan i dalje drži na tome.

Ti ako njima popustiš u tome, tome nema kraja, oni će tražiti nakon toga da u drugim stvarima se promijeniš kako ne bi ličio na vehabije, … i tako ćeš opet doći u situaciju i dilemu koju je bolje da sada pregrmiš. Ja ne vidim da ti je ispravnije da drugačije postupiš.

Moraš roditeljima staviti do znanja da ti ne mogu određivati kako ćeš ti živjeti kao vjernik. Greška je tvoja i tvog brata što ste dozvolili da oni preuzmu inicijativu te da oni vas napadaju zbog vjere, a trebalo je biti obrnuto, da vi njih „progonite“ što se ne drže vjere kako treba.

A što se tiče tebe brate što živiš sa njima i ovisiš od njihovog izdržavanja, ti imaš dvije solucije:

Prva – da postupiš kao i svoj brat da ne ponavljam što sam već gore napisao.

U tom slučaju trebaš biti spreman da te prestanu finansirati u školovanju (stvarno ili radi blefiranja), da te čak htjednu izbacit iz kuće, da ti se ne daju oženiti u njihovoj kući sa pokrivenom i slično.
A roditelji koji bi svome djetetu uradili sve te stvari radi praktikovanja vjere, to zaista nisu normalni roditelji i ne zaslužuju da ih dijete sluša, cijeni i poštuje. Naravno, to što oni rade je ustvari djelovanje šejtana preko njih. Ali znaj da se ti drogiraš, ili činiš zinaluk, ili da si u Jehovine svjedoke otišao, ili slično, da se oni sigurno prema tebi ne bi tako ophodili, nego bi tražili razne metode kako da te lijepo, fino, kulturno i mudro odvrate od onoga što im se ne sviđa kod tebe. (Ovako se ponaša većina roditelja.) Ali kad je u pitanju vjera, tu nema pardona tu se rat vodi i bitke biju.

Druga – da popustiš pod njihovim pritiscima, pristaneš na njihove zahtjeve i oko brade i ženidbe, i slično. Znaj da se to neće završiti samo na tome, oni će stalno tražiti od tebe da što god im se ne svidi od tvog držanja vjere, jer liči na vehabije ili se sa njihovom vizijom muslimana i Islama ne slaže, da te odvrate od toga. A to praktično znači da ti nećeš moći da praktikuješ vjeru onako kako treba i onako kako znaš da treba. I što je najgore to će potrajati godinama, tako da ćeš se malo pomalo naviknuti na to ili čak prilagoditi tome i prihvatiti da je to u stvari kako i treba da živiš kao vjernik, tako da se možda više nikada nećeš vratiti na normalno praktikovanje vjere niti pomišljati na to. Možda im budeš zahvaljivao što su te na vijeme spasili vehabijske sekte. Ti možda sada misliš da čim postaneš neovisan od njih da ćeš pustiti bradu i slično, … što u praksi ne bude baš tako.

Uglavnom, shodno iskustvu koje ja imam u ovom pogledu, ako pristaneš na ovu soluciju možeš se poselamiti sa praktikovanjem vjere za sva vremena, volio bih da griješim i čak da u tvom slučaju konkretno griješim, ali to je praksa potvrdila kod mnoge braće i sestara. Jer s vremenom se promijene i popuste oni koje se drže vjere i budu na njenom najvišem stepenu, a kamoli oni koji je se skoro nikako ne drže.

Moj ti je savjet, ako si jaka osoba, imaš čvrstu i snažnu ličnost i karakter, da prihvatiš prvo soluciju, osloni se na Allaha, saburaj, daj prednost Allahu i Njegovoj vjeri nad svime drugim. Allah pomaže Svoje robove koji se žrtvuju radi Njega. U ovom kontekstu je mnoštvo ajeta i hadisa.

A ako si slaba ličnost, prevrtljiv, popustljiv, promjenjiv, nestabilan, ako si mnogo naklonjen roditeljima, mnogo psihički ovisiš od njih, ako se bojiš da ne bi ustrajao, ako se bojiš za nafaku, za opskrbu, … onda ti nemoj ići putem koji ne možeš podnijeti.

Ja ne znam kakvo ti je stanje niti kakva ti je ličnost, ali sada ti je prilika da izgradiš svoj PRAVI ISLAMSKI KARAKTER I PRAVU ISLAMSKU LIČNOST.
Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta