Intimni odnosi/Brak

SAVJET O POLIGAMIJI

PITANJE:
Esselamu alejkum uvaženi šejhu Zijade.
Moje pitanje je više savjet nego pitanje.
Riječ je o poligamiji. Naime, imam nijet ponovo se oženiti. Ali kao što je poznato, žene na to ne reaguju baš lijepo. A zašto meni treba savjet ustvari. Stvar je u tome da imam elhamdulillah fin brak i ženu koja mi dogovara i ne želim je izgubiti a to je moguće ako se opet oženim.
Ako može savjet kako da postupim prema njoj, da joj kažem?
Allah Vas nagradio.
ODGOVOR:
Alejkumusselam.
Došlo mi je više pitanja u kojima se traži savjet o stupanju u poligamiju, pa evo jedinstven odgovor za sve.
Poligamija je dozvoljena u šerijatu, na to ukazuju Kur’an, sunnet i idžmaa učenjaka i ona je mubah po velikoj većini učenjaka a ne sunnet i mustehab. Od šartova dozvole oko kojih nema razilaženja među učenjacima su:
Prvi- materijalna mogućnost izdržavanja
Drugi- pravednost prema suprugama
Nema fikhske knjige koja ne obrađuje poglavlje poligamije, propisanosti, uslova i drugih detalja.
A što se tiče savjeta onima koji žele stupiti u poligamiju, ja ih savjetujem istim savjetom kojim već duže vrijeme savjetujem braću pojedinačno, a to je da to ne čine, iz sljedećih razloga:
– zato što većina onih koji su stupili u poligamni brak, tim činom upropaste ili prvi ili nakon kratkog vremena drugi brak
-zato što u većini slučajeva braća su generalno zadovoljna svojom suprugom ali žele stupiti u poligamni brak, ne uzimajući u obzir da druga supruga može biti čisti promašaj zbog kog ne vrijedi uništavati bračnu harmoniju
– zato što je poligamni brak pun problema, razmirica, svađa, nesuglasica, optužbi koji uglavnom rezultiraju raspadom
– zato što je višeženstvo u ovoj državi zabranjeno i nepriznato, pa zbog toga druga supruga koja nije opštinski vjenčana, ne može ostvarivati svoja prava kada dođe do sporova, nesuglasica i suda, time ona neminovno biva oštećena i zakinuta.
Ako bi neko prigovorio rekavši da u sporovima žena ima šerijatska prava koja može ostvariti, odgovor je da ono što imamo u praksi u većini slučajeva sporova tog tipa, supružnici ne traže šerijatsko riješenje, niti se može šerijatsko riješenje sprovesti u praksi tako da im ostaje sud i zakon, a ona nije vjenčana zakonski.
– zato što se zbog višeženstva naruše rodbinske (roditelji i rodbina muža) i taštinske (roditelji i rodbina supruge) veze, koji se teško mogu izgladiti i izmiriti.
Prema tome, poligamija je došla u šerijatu, što je općepoznata stvar, nisam je ja izmislio niti ulema ali u praksi su se ispoljili ogromni problemi, jedno je vizija i želja a drugo činjenično stanje, zbog toga savjetujem one koji su me pitali da se ne upuštaju u to.
Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta