Ekonomija/Kupoprodaja

ŠIVENJE ODJEĆE I PRODAJA NAKITA NEMUSLIMANKAMA I MUSLIMAKAMA KOJE NE PRAKTIKUJU VJERU

PITANJE: Selam alejkum.
Bavim se šivenjem i izradom naušnica, lančića itd. Interesuje me koliko mi je taj posao halal ako mi npr. dođe nemuslimanka da joj skratim pantalone ili suknju itd. Ili čak ako mi dože muslimanka koja ne praktikuje vjeru da joj to isto uradim? Isti je znači problem sa nakitom, da li ga mogu prodavati nemuslimankama i muslimankama koje ne praktikuju vjeru?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Kaže Uzvišeni: “A nemojte se potpomagati u griješenju i neprijateljstvu” (El Maide, 2). Na osnovu ovih riječi Uzvišenog zabranjuje se svaki vid potpomaganja u griješenju, svejedno bilo to putem kupoprodaje ili na neki drugi način međuljudskog komuniciranja.

Sa druge strane, skoro u svakoj fikskoj knjizi islamski pravnici navode jednu od vrsta zabranjenih prodaja a ona glasi: ZABRANA PRODAJE GROŽDŽA ONOME ZA KOGA SE ZNA DA ĆE OD NJEGA NAPRAVITI VINO, pa na osnovu ovog primjera se zabranjuje svaka vrsta kupoprodaje ili rada sa kojima se pomaže druga strana u griješenju prema Allahu.

Na osnovu toga, nije dozvoljeno šiti (i krojiti) onu vrstu odjeće koju je ženama zabranjeno nositi van kuće ONIM ŽENAMA za koje se sigurno zna (na osnovu poznanastva, komšijstva, vanjskih znakova ili samih izjava mušterija) da će tu odjeću nositi na haram način (tj. van kuće), poput pantalona, košulja kratkih rukava i slično. U protivnom, tj. ako se ne zna ko će i kako nositi neku odjeću koju treba šiti, dozvoljeno je uopćeno šiti svim mušterijama, a Uzvišeni nije zadužio šivača (šivačicu) da istražuje i prekopava privatni život ljudi.

Dok šivenje i krojenje suknji, haljina i sličnog (osim ako su jako uske, prozirne i slično i to onim ženama za koje se sigurno zna da će ih nositi van kuće ili pred muškarcima mimo muža) ne ulazi pod tu zabranjenu odjeću.
Takođe, prodaja naušnica, lančića i ostalog nakita bilo kojim ženama ne ulazi u ovu zabranu osim onim ženama za koje se sigurno zna da će taj nakit većinom nositi u haram stanjima i situacijama, poput pjevačicama i slično. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta