Propisi vezani za žene

SKIDANJE NIKABA NAKON NJEGOVOG NOŠENJA

PITANJE: Molim vas dajte mi odgovor na moje pitanje….Žena koja je nosila nikab pa ga je skinula, da li je ona griješnica? Allah vas nagradio najboljim.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Oko pokrivanja lica žene muslimanke učenjaci imaju podijeljeno mišljenje:

Prvi stav učenjaka je da lice žene nije avret a da ga je mustehab pokriti, odnosno da ga je dozvoljeno otkriti osim ako se boji za sebe fitne, tj. kada se iskvari vrijeme i pojavi se mnoštvo fasika. Ovo je stav hanefijskog i malikijskog mezheba.

Takođe, lice žene nije avret kod šafija, s tim da oni obavezuju ženu da pokrije lice zbog zabrane gledanja u njeno lice.

Dok neki drugi učenjaci kažu da su unutar šafijskog mezheba dva stava: prvi zvanični stav da je vadžib pokriti lice i drugi stav unutar mezheba da je dozvoljeno otkriti lice.

Drugi stav učenjaka je da je lice žene avret, odnosno da je vadžib da ga pokrije pred muškarcima koji joj nisu mahremi. Ovo je stav hanbelijskog mezheba i ispravan stav šafijskog mezheba s obzirom na razilaženje unutar mezheba.

Ono što je bitno naglasiti da su složni učenjaci da je pokrivanje lica žene propisano, s tim da su se razišli da li je mustehab ili vadžib, zato čude izjave nekih koji govore u ime Islama da pokrivanje lica žene nije propisano ili da nije od Islama što ukazuje da ili se nisu vratili na knjige mezheba ili je nadvladala strast i džehl a ne zna se šta je gore.

Takođe, bitno je naglasiti da je ovo teoretsko razilaženje među učenjacima oko obaveze pokrivanja lica žene, a da su muslimani u praksi složni da je žena obavezna pokriti lice.

Ovaj praktični idžma prenose mnogi učenjaci poput Ibn Hadžera, Ibn Tejmije i ostalih, a svjedoči mu istorija islamskog ummeta u svim krajevima muslimanskog svijeta, svejedno na kojem mezhebu bile sve žene muslimanke su pokrivale lice.

A ono što potvrđuje obavezu pokrivanja lica, s jedne strane, su jasni i nedvosmisleni šerijatski tekstovi Kur’ana i Sunneta koji ukazuju na to nasuprot slabim i nejasnim dokazima kojima se dokazuje dozvola otkrivanja. A sa druge strane, ono što potvrđuje obavezu pokrivanja lica je ono na čemu su sve četiri mezheba a to je da je obaveza ženi pokriti lice kada se pokvari vrijeme i pojavi mnoštvo fasika (griješnika), a ima li goreg vremena po ovom pitanju od današnjeg.

A što se tiče skidanja nikaba i otkrivanja lica od strane žene koja ga je prije toga nosila, to pitanje može imati tri stanja:

Prvo stanje – da skinula nikab nakon što ga je nosila sa ubjeđenjem i znanjem da je pokrivanje lica žene muslimanke vadžib, svejedno bila ubijeđena sa dokazima ili slijedeći one učenjake u čije znanje ima najviše povjerenje jer se inače na njih vraća i njih pita i u svim drugim pitanjima. Ovakva žena je griješna, obaveza je da učini tevbu i da ponovo pokrije lice.

Treba napomenuti da teško stanje, bolest, rad na poslu, slijeđenje drugih žena koje su otkrile lice i slično nisu šerijatski opravdani izgovori da žena koja je pokrivala lice da ga otkrije. Izuzetak ovome je potpuno otkrivanje lica u nuždi pod kojom se podrazumijeva da bi joj, ako ne bi otkrila lice, bila nanešena ogromna šteta u psihičkom (npr. da je to odvede do ludila ili uzrokuje neku duševnu bolest), tjelesnom (npr. da bude kažnjena zatvorom, udaranjem i slično) ili materijalnom (npr. da plaća kazne koje materijalno ne može podnijeti) pogledu sa kojom ne može živjeti normalnim životom.

Drugo stanje – da je skinula nikab nakon što ga je nosila sa ubjeđenjem da je njegovo nošenje mustehaba a ne vadžib slijedeći u tome poznati i priznat stav učenjaka ovog Ummeta. Ovakva žena nije griješna ali joj je bolje i ispravnije da pokrije lice i da ponovo preispita svoj postupak.

Treće stanje – da je skinula nikab nakon što ga je nosila, s tim da je pokrila lice i nosila nikab slijedeći trend i druge žene ne vodeći apsolutno računa o stavovima učenjaka, dokazima i slično. Na ovakvoj ženi je da se pokaje zbog ovakvog ponašanja jer vjerski propisi nisu moda i igra i da detaljno izuči ovo pitanje kao i druga pitanja vjere i da prihvati onaj stav učenjaka i da slijedi onog učenog u čije znanje i bogobojaznost ima najviše povjerenje kao što ih slijedi u drugim pitanjima.

Nakon svega kazanog, preporučujem sestrama koje ne pokrivaju lice da pokriju lice jer je to ispravan stav učenjaka na osnovu dokaza i na osnovu onoga na čemu su se složili kada se pojavi fitna, a ona se već pojavila, da je obaveza pokriti lice.

A one sestre koje su pokrile lice neka znaju da je to čast i ponos muslimanke pogotovu u sadašnje vrijeme. I neka znaju da je ono što se najviše napada u Islamu (poput džihada, primjene Šerijata, položaja žene, pokrivanja lica) da je to je najvrednije u njemu, a nikab je jedna od tih stvari.

Budi hrabra i odvažna i zamisli koju ćeš nagradu imati da u ovakvim vremenima napada i podvala na Islam ti budeš jedna od onih koja ga praktično brani.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta