FIKHPITANJA I ODGOVORITaharet

SMEĐI ILI ŽUTI ISCJEDAK PRIJE ILI POSLIJE HAJZA

PITANJE: Selam alejkum.

Možete li mi reći da li se žuti iscjedak nakon 15 dana čistoće smatra menstruacijom? Naime, imala sam tri dana povremeno žućkasti iscjedak, pa četiri dana ništa, onda opet jedan dan malo žuto i opet ništa. Ta tri dana sam za svaki namaz uzimala novi abdest. Po datumu sam trebala dobiti, ali me buni što nema krvi. Moja uobičajna menstruacija traje oko 9, 10 dana, s tim da prva 2,3 dana imam žućkasti iscjedak, te onda 6,7 dana krv. Ja se izvinjavam što sam se morala ovako izražavati, ali da bi objasnila situaciju nisam mogla drugačije. Halalite još jednom.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ovo pitanje se vraća na hadis kojeg bilježe Buharija i ostali od Ummu ‘Atijje, radijallahu anha, u kojem ona kaže: “Nismo ubrajali kudet (smeđu tekućinu) i sufret (žućkastu tekućinu) ni u šta “, a u rivajetu kod Ebu Davuda ima vjerodostojan dodatak: “nakon čistoće”.

Po ispravnom stavu učenjaka kada ashab kaže “mi smo radili to i to” ili “nismo radili to i to” pod tim se misli da su to radili u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da je on za to znao i šutnjom odobrio.

Ovaj hadis ukazuje da kudret (smeđa tekućina) i sufret (žućkasta tekućina), ili bilo koja druga tekućina koja nije krva hajza poput obične krvi i slično, ako se pojave nakon čistoće, tj. nakon što žena postane čista od hajza time što joj je nakon prestanka krvi hajza izašla bjelina (kassatu bejda) ili kod nekih žena da se pojavi suhoća (džefaf) kao znakovi prestanka hajza, da se ne ubrajaju u hajz.

Takođe, ovo se odnosi i na kudret i sufret koji se pojave prije početka hajza ako nisu spojeni sa hajzom.

A ako su spojeni sa hajzom učenjaci imaju podijeljeno mišljenje, jedni ih (kudret, sufret i slično) ubrajaju u hajz a drugi ne, a bliže je da se ubrajaju u hajz, a Allah zna najbolje.

Naravno, kudret i sufret koji se pojave u toku mjesečnog pranja u periodma prekida krvi ubrajaju se u hajz i imaju propise hajza.

A izlazak nekoliko kapljica smeđe krvi prije nastupanja mjesečnog pranja na dan, više ili manje, potpada pod propis pojave kudreta i sufreta prije izlaska krvi hajza a koje nije spojeno sa izlaskom krvi hajza, tj. to se ne ubraja u hajz i nema propise hajza.

Gore spomenuto primjeni na svoje stanje.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta