Savremena pitanja

SPAŠAVANJE KĆERKE OD EKSTREMNO ZABLUDJELE SEKTE

PITANJE: Selam Alejkum šejh.
Živim u porodici u kojoj sem mene niko ne praktikuje islam. Što je u posljednje vreme postalo visoko-rizično za mene. Naime moji roditelji su čuli od nekih ljudi kako sam ja u nekoj ekstremnoj sekti i kako sam u totalnoj zabludi jer ne slušam muziku, ne rukujem se sa muškarcima, ne nosim pantalone van kuće, providno, šareno i tako to što ne čini pravi hidžab. Smeta im to što ja klanjam po sunetu Poslanika s.a.w.s. a ne kao moja majka (klanja povremeno) i mnoge druge stvari. Na to da dodam što sam se izjasnila da ne želim da se udam za nekog ko ne poštuje i ne praktitkuje islam. Sve to zajedno je dovelo do toga da su oni mene fizički napastvovali, što nije ništa spram psihičkog maltretiranja, ne samo od njih već i od strane drugih članova familije. Ja se i dalje trudim, ali neke stvari su mi zabranili: da idem u školu Kur’ana gde žene uče isključivo ispred žena i muškarci ispred muškaraca (ne dolazi do mešanja), zabranili su mi šerijatsku nošnju: ne smem da nosim duge hidžabe, tamne materijale… Ne smem da idem na hutbe kod priznatih daija na našem području… Kako bi me ostavili na miru i pustili da izađem iz kuće (idem u 4. godinu srednje) morala sam da kažem da neću da idem na te hudbe i u školu Kur’ana koja se drži propisa. Pošto to uskraćuje praktikovanje mnogih suneta i propisa Da li sam ja dužna da se držim tih reči ili mogu da odlazim na spomenuto bez njihovog znanja?
Još jedna stvar, jedan brat je meni skoro predložio brak, vjernik koji praktikuje islam, hafiz, ugledan i poštovan u gradu. Međutim mojima se ne sviđa što je on da citiram: “Vehabija” i to što mu je otac praktičar, i da on ne može bit takav ni pod tačkom razno. Pa mi nisu dozvolili bilo šta sa njim. Da li ja imam pravo da se udam za takvog nekog bez njihove dozvole ili da se opet povinujem njima i da ne radim takvo nešto?
Halali na dugim pitanjima ali neke stvari prelaze svaku granicu razuma, i potreban mi je savet.
Allah te nagradio sa najboljom nagradom na oba svijeta.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Odgovor na tvoje pitanje je sličan odgovoru kojeg sam dao dvojici braće koji su imali slična iskušenja sa roditeljima. Evo odgovora na ovom linku:

– RODITELJI SU SE ZAKLELI I USLOVILI: DA ILI SKRATE BRADE ILI VIŠE NIKAD NEĆE VIDJET SVOJE RODITELJE.

S obzirom da si ti žensko, „A nije muško kao žensko“ (Ali Imran, 36), dodao bih još konkretno za tvoj slučaj sljedeće:

Naravno, ti u osnovi ne bi trebala biti pokorna i poslušna roditeljima u ostavljanju vjerskih propisa i ne učenja vjere od onih koji su kompetentni da je tumače.

Međutim, s obzirom da te oni izdržavaju (hrane i oblače) i da nemaš izbora da negdje drugo živiš zbog toga, moraš biti jako mudra u ophođenju sa njima kako bi sastavila dvoje:

1 – da i dalje praktikuješ od vjere koliko god možeš više uprkos njihovim nastojanjima,

2 – da te to praktikovanje ne odvede u situaciju da te izbace iz kuće ili učine neki drugi vid kazne koji će tvoj život učiniti nenormalnim.

Ovo znači: da kada god oni zaoru i pravo zapnu u tvom odvraćanju od praktikovanja ispravne vjere ti malo popusti, a kad oni popuste ti opet radi po svome (tj. onako kako je ispravno sukladno vjerskim propisima).

I tako se ponašaj sve dok školu ne završiš, a onda ako ti se ukaže prilika udaj se za osobu (brata) koja čvrsto praktikuje vjeru.

Nisi dužna da im se oko udaje i izbora bračnog duga povinuješ, jer te u tome sprečavaju zbog vjere, a oni sami se ne drže vjere. Bitno je da se sklapanje braka izvrši uz ispunjenje ruknova i šartova sklapanja bračnog ugovora.

Budi jaka i izdrži pritiske, u pritiscima i iskušenjima je hajr za tebe jer te oni jačaju u vjeri. U protivnom ako im popustiš, velika je mogućnost da se više nećeš vratiti na takvo stanje u kojem si bila najčvršća u vjeri.

Molim Uzvišenog Allaha da ti pomogne i da ti da najbolje rješenje i izlaš u svakom belaju i teškoći. „A onome ko se Allaha boji, On mu nađe izlaz“ (Et-talak, 2).

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta