Propisi vezani za ženeUkrašavanje/Tijelo

STAVLJANJE VJEŠTAČKIH TREPAVICA

PITANJE: Eselamu alejkum.
Je li dozvoljeno ženi da stavlja vještačke trepavice s ciljem uljepšavanja mužu? Da napomenem, one se lahko mogu skinuti kada se uzima abdest ili izlazi iz kuće i slično.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Osnova u propisu međuljudskih postupaka mimo ibadeta je dozvola osim ako šerijatski argument Kur’ana, Sunneta, idžma, kijasa i slično ukazuje na pokuđenost ili zabranu.

Nema dokaza koji zabranjuje ili čini pokuđenim ženama stavljanje vještačkih trepavica s ciljem uljepšavanja mužu. Suprugama je mustehab da se ukrašavaju svojim muževima kao i obrnuto.

Ova dozvola se uslovljava da u stavljanju vještačkih trepavica ne bude oponašanje kjafira i griješnih nemoralnih ljudi, a što se vraća na nijet same žene.

Stavljanje vještačkih trepavica ne potpada pod zabranjeno stavljanje perike.

Naime, prenosi se u vjerodostojnom hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima odAbdullah ibn Mes’uda, radijallahu anhu, a on od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao „da je Allah prokleo žene koje stavljaju periku i koje traže da im se stavlja perika, koje skidaju (briju, skraćuju ili čupaju) obrve i bruse zube radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahovo stvaranje”. Spomenuta zabrana stavljanja perike se ograničava samo na kosu.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta