Propisi vezani za ženeUkrašavanje/Tijelo

STAVLJANJE VJEŠTAČKIH TREPAVICA

PITANJE: Eselamu alejkum.
Je li dozvoljeno ženi da stavlja vještačke trepavice s ciljem uljepšavanja mužu? Da napomenem, one se lahko mogu skinuti kada se uzima abdest ili izlazi iz kuće i slično.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Osnova u propisu međuljudskih postupaka mimo ibadeta je dozvola osim ako šerijatski argument Kur'ana, Sunneta, idžma, kijasa i slično ukazuje na pokuđenost ili zabranu.

Nema dokaza koji zabranjuje ili čini pokuđenim ženama stavljanje vještačkih trepavica s ciljem uljepšavanja mužu. Suprugama je mustehab da se ukrašavaju svojim muževima kao i obrnuto.

Ova dozvola se uslovljava da u stavljanju vještačkih trepavica ne bude oponašanje kjafira i griješnih nemoralnih ljudi, a što se vraća na nijet same žene.

Stavljanje vještačkih trepavica ne potpada pod zabranjeno stavljanje perike.

Naime, prenosi se u vjerodostojnom hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima odAbdullah ibn Mes'uda, radijallahu anhu, a on od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao „da je Allah prokleo žene koje stavljaju periku i koje traže da im se stavlja perika, koje skidaju (briju, skraćuju ili čupaju) obrve i bruse zube radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahovo stvaranje”. Spomenuta zabrana stavljanja perike se ograničava samo na kosu.

Ve billahi tevfik.

Naručite novu knjigu: Naručite novu knjigu:

Povezani članci

Back to top button