Savremena pitanja

UČESTVOVANJE U FUDBALSKIM TURNIRIMA (sa ulogom u novcu)

PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.

Prije nekoliko ste mi rekli da je dozvoljeno učestvovanje na turniru u fudbalu ako barem jedna ekipa ne uplaćuje novac a ostale uplaćuju. Sad je slučaj da organizator daje fiksne nagrade i organizator nema ekipu koja ga predstavlja ali svaka ekipa mora da uplati novac. Konkretno, uplata je 100 eura, a ima 19 ekipa. A nagrade koje daje organizator su 3000 eura za prvo mjesto, 1500 za drugo, 750 eura za trece mjesto. Halali šejh, nadam se da ćeš razumjet iako nisam možda baš najbolje objasnio. Da te Allah nagradi.Amin!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Definicija kockanja koje je zabranjeno u Šerijatu je: svaka igra ili natjecanje u kojima se daje ulog sa obe ili više strana a učesnik u njima ili je dobitnik ili gubitnik je zabranjeno kockanje.

Kockanje je zabranjeno Kur’anom, Sunnetom i idžma’om (konsenzusom) učanjaka.

  1. Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: “O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti” (El-Maide 90-91).
  2. Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko kaže svom prijatelju: dođi da se s tobom kladim, neka udijeli sadaku.” Mutefekun alejhi.
  3. Islamski učenjaci su jednoglasno složni na zabrani kocke (mejsira) i klađenja (kimara), a idžma’ učenjaka su prenijeli El-Kurtubi (El-Džami’u liahkamil-Kur’an, 6/94), Ibn Tejmije (Medžmu’ul-fetava, 32/220) i Ibn Hadžer (Fethul-bari, 8/497).

Od današnjih vrsta zabranjenih kockanja su igra loto, bingo, tombola, sportske kladionice i slično. Takođe, ovom se pridružuju sve vrste dozvoljenih igara i natjecanja, poput trčanja, plivanja, hrvanja, biciklizma, splavarenja, jedrenja, razne vrste kvizova i slično, ako su zasnovane na stavljanju uloga ili uplaćivanju od strane jednog dijela takmičara ili svih takmičara. To jest, ako su ove igre i natjecanja uslovljene bilo kojim vidom uplaćivanja od strane takmičara tako da ili će dobiti ili izgubiti, onda su to vrste kockanja zabranjenih Šerijatom.

U spomenutom fudbalskom turniru svaka ekipa mora da uplati 100 eura, a samo tri ekipe (tri prva mjesta) će biti nagrađene. Ovakav način organizovanja fudbalskih turnira, u kojem ekipe koje ulažu novac ili su gubitnici (neosvajanjem jedno od prva tri mjesta) ili pobjednici (osvajanjem jednog od tri prva mjesta), potpada pod zabranjenu vrstu kockanja. Što znači, da nije dozvoljeno učestvovati u njima, a navac koji dobiju prve tri ekipe je haram zarada jer predstavlja zabranjeno kockanje.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta