Savremena pitanja

UPOTREBA NOŽEVA KOJI NA DRŠKAMA IMAJU MALE KRSTOVE

PITANJE: Esselamu alejkum.
Da li je sporno koristiti nož, ili ga imati u posjedu, koji ima ovakve drške kao sto je na slikama? Ne znam kolko mozes vidjeti (moras snimiti slike i uvecati da jasno vidis), ali radi se u brojnim malim krstovima poput onih kod vitezova Templara. Ja sam istrazivao i radi se o maltaskom krizu (sa Malte). Normalno, drska je cekirana na ovakav nacin da ne klizi iz ruke a proizvodjac je prokrcanski orijentiran tako da je to dizajnirao na nacin koji vidis. Znaci namjerno je stavio krstice. Allah te nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Upotreba (kupovina, prodaja i korištenje) noževa koji imaju na drškama male krstove, svejedno bili urezani ili nacrtani, nije dozvoljena osim da se precrtaju krstovi ili unište njihovi oblici.

Da takve noževe nije dozvoljeno koristiti ukazuju sljedeći argumenti:

Prvi: hadis kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Aiše, radijallahu anha, u kojem ona kaže:„Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije ostavljao u kući ništa na čemu ima krst a da ga nije otklonio (uništio sliku ili oblik krsta)“.

Hadis jasno ukazuje da je propisano otkloniti (ukloniti) krst ili sliku krsta gdje god ih imali u kući i na čemu god ih imali.

Drugi: hadis u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Ko oponaša neke ljude (jedan narod) on je od njih“. Bilježe ga Ebu Davud i Imam Ahmed, a ocijenili su ga dobrim i vjerodostojnim Ibn Hibban, Ibn Hadžer, Albani i Sulejman ‘Ulvan.

Ovim hadisom se zabranjuje oponašanje kjafira, a to se prvenstveno odnosi na njihove vjerske obrede i obilježja kao i sve što je specifično samo za njih od običaja, odijevanja i slično. A nema sumnje da je korištenje noževa koji na sebi imaju krstove zabranjeno oponašanje kjafira u onome što je sastavni dio njihove zabludjele i iskrivljene vjere.

Treći: korištenje noževa koji na sebi imaju krstove predstavlja vid, zadovoljstvo sa njima i vid propagiranja istih, a muslimanu nije dozvoljeno da izražava zadovoljstvo sa obilježjima kufra niti da ih propagira.

Prema tome, ako se ti krstovi koji imaju na drškama noževa mogu otkloniti na bilo koji način onda nema smetnje da se oni koriste, u protivnom te noževe nije dozvoljeno upotrebljavati niti kupovati ili prodavati.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta