Savremena pitanja

ZALJUBILA SE U MOMKA KOJI IMA DJEVOJKU

PITANJE: Selam i poštovanje vama! Bila bih presretna ako u sto kraćem periodu odgovorite na moje pitanje.
Da kažem o čemu je stvar.. Moja jako dobra prijateljica je, ElhamduLlilah,  jedna od vjernika. Zapravo-klanja redovno, takođe i posti redovno, te se trudi i u ostalim stvarima biti sto bolja, i zadobiti Allahovo zadovoljstvo..
Već prije godinu dana je upoznala jednog lijepog mladića. I on je veliki vjernik, čak, Bože mi oprosti, veći od nje. On je jako fin i pametan mladić, a uz to i vjernik, i baš zbog svega toga, ona se, eto, baš u njega zaljubila.
Njih dvoje su jako, jako dobri prijatelji. Ne viđaju se uopšte često, možda 2 do 3 puta do sada, i to sasvim slučajno. Samim tim jer ne žive u istom gradu, i idu u različite skole. Ali, preko interneta se čuju jako često, skoro svaki dan.. zbog čega ona biva sve veselija.. Ona često razmišlja o daljnjoj budućnosti, ali zajedno s njim .. Kaže – voljela bih da zajedno noću učimo Kur’an, zajedno idemo na Sabah (u džamiju) .. sve to.. ali samo s njim.. no, i još mnogo drugih lijepih stvari.. često poželi..
No, on ima djevojku, već godinu i često su zajedno.. Ona naravno ne zna da li on nju iskreno voli, te da li, ta njegova djevojka voli njega … Moja prijateljica, cesto, cesto, cesto, klanja noćni namaz, za želju, i moli Allaha da uspostavi ljubav između nje i tog mladica, da taj mladić ipak bude s njom, a njegovu djevojku da nagradi još boljim čovjekom, i da ne budu ni ona ni on tužni zbog želje moje prijateljice… zapravo, prijateljica traži svaki dan od Allaha da joj podari tog mladica, a da njegovoj djevojci da nekog drugog, dobrog čovjeka.. JOS jednom, na kraju svakog namaza, te i uz pomoć dova, moja prijateljica zatraži da Allah  da ona i taj mladić budu zajedno, to samo traži od Allaha, ni od kog drugog, Prije bi si jezik odgrizla nego rekla kome da napravi što,… što je danas veoma popularno.. sihiri ili što već.. to nikada ne bi uradila.. pa da razdvoji to dvoje.. nego to samo moli Allaha dželešanuhu.. ehh.. sad..Molim vas, odgovorite mi ima li tu ikakvog dobra.. je li grijeh sto ona moli da bude sa ovim mladicem, iako on ima curu.. je li loše to sto radi, ili bi.. Insallah, mogla tako i ispuniti svoju najveću želju.. molim vas da odgovorite na moje pitanje. Tako mi Allaha, jako je bitno.. hvala vam puno i selam za vas..:)

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Kratak odgovor bi bio: da to što tvoja dobra prijateljica, koja je jako dobra vjernica, takođe taj momak, koji je još veći vjernik od nje, i njegova cura rade je čisto ašikovanje i zabavljanje ili nešto što se vrti, vodi i vraća na isto.

A ašikovanje i zabavljanje, uzimajući u obzir šerijatska pravila i propise komuniciranja muškaraca i žena, je šerijatski neprihvatljivo ili preciznije zabranjeno.

Detaljnije o šerijatskom statusu ašikovanja možete naći na stranicama www.N-UM.com, www.islamika.net i mnogim drugim u rubrici pitanja i odgovori.

Prema tome, sve to što radi tvoja prijateljica u vezi i oko tog momka i njegove cure, s obzirom da ona nije na udaju niti je on na ženidbu, je haram jer je to zabranjeni način komuniciranja između dva spola koji jedno drugom nisu mahrem. Ona treba odmah prekinuti svako komuniciranje sa tim momkom. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta