Savremena pitanja

ZARADA PUTEM PTC (Paid To Click) STRANICA – drugi dio

PITANJE: Esselamu aleykum ve rahmetullah ve berekatuhu.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Imam pitanje u vezi mog posla koje me muči, a i mnogu braću i sestre koji rade ovaj posao. Pitanje je malo podugačko, halali, nadam se da možeš naći vremena da mi odgovoris, Allah te nagradio.
Ja sam ti već postavljao ovo pitanje pod nazivom “ZARADA PUTEM PTC” (PaidToClick stranica) još sredinom decembra 2013 godine, ali bojim se da nisam objasnio sve u potpunosti, jer tada iako sam imao toliko iskustva  nisam znao cijeli princip ovog posla, a i dodale su se neke stvari u ovom poslu i ne znam da li su one Halal. Ne mogu prepoznati da li su vrsta kamate ili je trgovina.
Ovaj put ću pokušati da što detaljnijem objasnim princip rada ovog posla.
Ovaj online posao zove se PTC, što je skraćenica od “Paid To Click” (Plaćen da klikaš). To je jedna platforma, web stranica, na kojoj se nalaze reklame koje su postavili Oglašivači (Advertiseri) ili ih je Admin (vlasnik stranice) postavio, to jest ili je on postavio svoje reklame, proizvode, stranice, neki posao ili nešto slično.
Kao primjer uzeću stranicu na kojoj su sve reklame Halal, to jest ne sadržavaju u sebi neprimjeren sadržaj, niti u pozadini imaju muziku, niti se reklamiraju proizvodi (stranice) koji sami po sebi nisu Halal.
Šef, odnosno vlasnik ove web stranice (kompanije) se naziva Admin.  Tu se još nalaze Radnici (tzv.Members) i Kupci to jest Oglašivači (tzv. Advertisers).
Registrovati se, to jest biti radnika na toj stranici može svako i nije potrebno nikakvo plaćanje novca, to jest potpuno je besplato i dobija se besplatno članstvo samom registracijom na tu stranicu.
Radnici (Members) zarađuju uglavnom od klikanja na reklame. Na dan zarade nekoliko “centi” odnosno feninga . Ako radnik hoće da zaradi više novca postoje nekoliko opcija kao što su:
– Direct Referrals zarada
– Rented Referrals zarada
– Ad Purchase Commission
– Membership Commission
– Contests (takmičenja)
Direct Referrals zarada se zasniva na tome da kada god neki radnik dovede drugog radnika (bilo to preporukom,reklamiranjem…itd) na tu stranicu, on zarađuje određeni procenat od svakog ili skoro svakog klika ba reklamu koji taj radnik napravi.
Pa npr. radnik dovede nekog radnika koji klikne reklamu vrijednosti 0.1$ on će dobiti 50%, što je 0.05$. I što više radnika dovede koji će raditi kao i on, to jest klikati reklame, više će i on zaraditi.
Rented Referrals su oni radnici koji su sami došli na stranicu, bez ičije preporuke i radnici koje je Admin doveo na stranicu. Ova zarada se zasniva na tome da svi radnici koju su došli na stranicu bez ičije preporuke ili od strane Admina idu u jednu grupu i oni se mogu kupiti za određeni iznos mjesečno.Npr. cijena jednog takvog radnika je 0.2$ na mjesec dana i kada ga neko kupi on prelazu u vlasništvo kupca, ne bukvalno, to jest kupac ima određeni postotak zarade od klikova na reklame koje on napravi svaki dan. Da bi bili dostupni samo aktivni radnicim, u grupu ulaze, to jest prodaju se samo radnici koji su isklikali npr. sve reklame uzastopno zadnja 3 dana. Međutim, ne može se 100% biti siguran da li će ti radnici biti aktivni. To zavisi do njih, koliko će i kada raditi, ali nastoji se da se samo prodaju radnici koji su prethodnih dana bili aktivni. Tako npr. 1 radnik kosta 0.2$ na mjesec i on donosi zaradu recimo 0.02$ na dan. Kada bi on bio mjesec dana aktivan, to jest kada bi on radio mjesec dana, on bi kupcu donio zaradu od 0.6$ a koštao je 0.2$, što znači da je profit 0.4$. Matematički gledano radnik treba klikati 10 dana zaredom da bi kupcu povratio iznos novca koji je kupac dao da bi kupio tog radnika, a onih ostalih 20 dana što bude klikao je čista zarada, ali nema garancije da će on klikati.
Ad Purchase Commission radi na tom principu da kada neki randik kupi neku reklamu ili reklamni prostor, onaj radnik koji ga je tu doveo zaradi određeni procenat od toga. Upgrade Commission  radi na tom principu da kada neki radnik kupi neko članstvo, onaj radnik koji ga je doveo na stranicu zaradi određeni procenat od toga.
Contests (takmičenja) organizuju samo neke web stranice i oni su neki vid dodatne zarade.
Zasnivaju se na jednostavnom principu da  ko dovede najvise radnika od tog i tog datuma do tog i tog datuma dobice unaprijed određenu nagradu. Najčešće bude nagrada za 10, 20, 50 pa i 100 najboljih radnika, to jest radnika koji su doveli najveci broj drugih radnika…
Što se tiče isplate…Isplatu može zatražiti kod god dosegne minimum isplate, obično je to 1$,2$,5$, zavisi od stranice do stranice.
Pored minimuma postoji i limit po jednoj isplati, npr. po svakoj isplati može se maksimalno isplatiti 20$, 50$, 100$, i to zavisi od stranice do stranice a i od članstva kojeg imaš, dok neke stranice nemaju limit. Taj limit se uglavnom stavlja kako bi sama stranica bila stabilnija, kako za vlasnik, tako i za radnike i oglašivače.
Tu postoje i tzv. “Memberships” , to jest članstva. Samom registracijom dobija se besplatno doživotno članstvo, ali postoje i članstva koja se mogu kupiti na mjesec dana, 3 mjeseca, pola godine, 1 godinu… Svako članstvo ima svoje privilegije.
Stavke koje se nalaze u članstvu su: koliko ćeš biti plaćen po svakom kliku na reklamu, koliko ćeš biti plaćen po svakom kliku koji napravi radnik kojeg si doveo na stranicu ili radnik kojeg si kupio, koliki će ti biti maksimalni limit po isplati, svakih koliko dana ćeš moći zatražiti isplatu, koliko maksimalno radnika možeš dovesti, koliko maksimalno radnika možeš kupiti, svakih koliko dana možeš kupiti radnike, koliko maksimalno radnika možeš kupiti po jednoj kupovini, koliki procenat zarađuješ po radniku kojeg ti dovedeš a on kupi reklamu, koliko procenat zarađuješ po radniku kojeg ti dovedeš a on kupi članstvo. Svako članstvo ima svoju cijenu i što je skuplje ono ti daje mogućnost veće zarade. Kupovinom samog članstva nećeš zaraditi ništa, nego dobiješ mogućnost veće zarade od klikova na reklamu, mogućnost dovođenja većeg broja radnika … itd …
Eto, to bi bilo uglavnom to, srž i glavnina ovog posla.
Kakav je propis Islama što se tiče zarade od strane Radnika (Member-a) i Admina (Vlasnika stranice), odnosno kakav je propis Islama što se tiče ovih vidova zarade, pojedinačno (Direct Referrals zarada, Rented Referrals zarada, Ad Purchase Commission, Membership Commission, Contests (takmičenja).
Allah te nagradio Džennetul Firdevsom.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ova vrsta poslovanja ili marketinškog zarađivanja je slična poslovanju koje se zove MREŽNI MARKETING.

O ovoj vrsti poslovanja pročitajte na linku: https://zijadljakic.ba/mrezni-marketing/

Nema razilaženja među savremenim islamskim pravnicima oko dozvole mrežnog marketinga ako u sebi ne sadrži dvije stvari:

prva – uslovljavanje kupovine robe da bi se dobilo pravo na učestvovanje u marketingu, tj. pravu na prodaju robe uz sticanje provizije,

druga – da sama roba nije od onoga što je Šerijatom zabranjeno, poput alkohola i svinjskog mesa.

Ovo isto se odnosi i na ovu vrstu “ZARADA PUTEM PTC” (Paid To Click stranica) poslovanja. Šart dozvole je: – da nema uslovljavanja kupovine (radnika ili članstva) da bi se zarađivalo.

Ako se ovaj šart ne ispoštuje onda se upada u vid kockanja, dvije vrste zabranjenih kamata, i još drugih prekršaja.

Prema tome, dozvoljene su sljedeće vrste poslovanja:

– Direct Referrals zarada

– Ad Purchase Commission

– Membership Commission

– Contests (takmičenja)

Dozvoljene su jer u njima nema šarta kupovine bilo čega na čemu bi zarađivali.

A zabranjeno su dvije spomenutih poslovanja:

1 – Rented Referrals zarada

2 – Kupovina članstva

Ove zadnje dvije ne zadovoljavaju spomenuti šart.

A ovo znači, da su Adminu zabranjene ove dvije zadnje vrste, a prethodne četiri dozvoljene.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta