Propisi vezani za ženeZekat/Sadaka

DA LI SE I KAKO DAJE ZEKAT NA NAKIT

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam pitanje u vezi zekata. Imam oko 500g zlata u nakitu, pa me interesuje da li da zekat dam po današnjoj vrednosti zlata ili po vrednosti zlata kada sam to zlato dobila. Htela bih da zekat platim u novcu, ali ne znam kako da izračunam vrednost zlata? Jer ovo zlato sam dobila kao svadbeni poklon, a to je bilo pre 3 godine kada je zlato bilo jeftinije.

ODGOVOR:
Alejkumusselam.
Oko davanja zekata na zlato i srebro u nakitu koje je kupljeno da ga žena nosi i upotrebljava učenjaci, kako prvi tako potonji, imaju jako podijeljeno mišljenje. Džumhur (večine) učenjaka smatra da se za nakit (od zlata ili srebra) ne daje zekat. Ovo je stav Malika, Ahmeda i Šafije (u jednom rivajetu od njega). Dok hanefija smatraju da se daje zekat na nakit. Po drugom rivajetu od Šafije zekat se ne daje na onu količinu nakita koja se nosi a na višak od toga se daje. Bejheki prenosi od Enesa, radijallahu anhu, da se za nakit daje zekat samo jedanput u životu. Prva dva stava, da se ne daje zekat i da se daje, su dva općepoznata stava učenjaka oko kojih postoji jako razilaženje. Iznošenje argumenata jedne i druge strane bi uzelo mnogo prostora, a ispravan stav je veoma teško odrediti. U svakom slučaju ko radi po stavu da se za nakit u zlatu i srebru daje zekat,  zbog općih šerijatskih argumenata koji ukazuju da se na zlato i srebro daje zekat a nema argumenta koji izuzima nakit, to je nema sumnje sigurnije. A onaj ko ne daje zekat na nakit on u tome slijedi prethodnike od selefa ovog Ummeta od ashaba pa nadalje.

A što se tiče vrijednosti zlata u kojoj se izdvaja, u osnovi zekat na zlato se izdvaja u zlatu. A ako se želi dati u nekoj novčanoj vrijednosti onda se utvrdi vrijednost zlata onog dana kada se želi dati zekat i u onom mjestu boravka gdje dotična osoba živi. Trenutna vrijednost zlata u nakitu koji se koristi i nosi se određuje tako što se ode kod zlatara i pita koliko novca maksimalno vrijedi taj nakit, pa se na tu procjenu vrijednosti nakita da zekat od 2,5 %.

Znači, ne gleda se u vrijednost grama zlata nego na ukupnu vrijednost nakita, jer mu je zbog upotrebe i korištenja opala vrijednost od istog takvog nakita kada je nov.

Prema tome, zekat na nakit koji se upotrebljava kada se daje u novcu se izdvaja na osnovu trenutne vrijednosti zlata u vrijeme kada se daje zekat a ne po cijeni zlata koja je bila u vrijeme kada se nakit u zlatu stekao kupovinom ili poklonom. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta