Razno

ZLOČIN I ATEIZAM terminološki iz ugla šerijata

PITANJE:
Esselamu alejkum uvaženi šejh, vjerovatno ste u toku da se zadnjih dana digla rasprava zbog naslova predavanja jednog našeg daije.. Bilo je tu bojkotovanje predavanja pa prepucavanja na društvenim mrežama i emisija Face to face i još traju reakcije za i protiv.. Moje pitanje je jel ispravno sa strane islama reći ‘Zločini ateizma’ jer ispao je problem najveći zbog te riječi ‘zločin’..?

ODGOVOR:
Alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu. Neka je selam i salavat na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Što se tiče samog događaja, površno sam upoznat o tome, a konkretan odgovor na pitanje sa šerijatske strane se vraća na odvojeno poimanje ta dva termina.

Terminološko tumačenje zločina (arapski: džinajetun) kod islamskih pravnika i autora fikhskih rječnika se sastoji u sljedećem:
Zločin je bespravni nasrtaj na život drugoga (ubistvo) ili nanošenje štete na tijelo, ekstemitete i glavu drugoga (to jeste, nanošenja tjelesnih ozljeda). Neki islamski pravnici u poimanje zločina ubacuju i bespravno narušavanje ljudske časti i ugleda i upropaštavanje tuđeg imetka.

Dok se termin ateizam (arapski: ilhad) u islamu definiše kao nevjerovanje u postojanje Boga, u proživljenje, Džennet i Džehenem, skraćeno rečeno ateizam je bezboštvo.
Kod nemuslimana ateizam se definiše i tumači na različite načine, a neke definicije istog nisu daleko od onih kako islam tumači.

Iz definicije i poimanja ova dva termina, zločin i ateizam, se jasno razumije da je krilatica ‘Zločini ateizma’ sa šerijatske strane nesuvisla i neprihvatljiva jer su zločini ubistva, nanošenja tjelesne štete i slično tome, pa kako može bezboštvo, nevjerovanje u Boga i ahiret samo po sebi biti zločin?!

Prema tome, termin ‘Zločini ateizma’ je šerijatski neodrživ jer je ateizam vrsta kufra (nevjerstva) a kufr sam po sebi šerijatski se ne tretira zločinom.

Upotrebljavati ovu krilaticu u prenesenom značenju ili pod njom podrazumijevati posljedice ateizma, to je nešto sasvim drugo i ne razumije se osim ako se naznači i pojasni.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta