Intimni odnosi/Brak

ZNAM DA NE POSTOJI “ISLAMSKO AŠIKOVANJE” ALI…

PITANJE: Selam alejkum! U vezi sam već 1 godinu, sa djevojkom koja je pokrivena i nikada nismo činili zinaluk niti to namjeravamo, znam da ne postoji “islamsko ašikovanje”, čitao sam o tome i upućen sam, ali me interesuje sljedeće. Nas dvoje imamo strah od toga da učinimo zinaluk, jer mladi smo, i do “pravog” braka nam je sada nemoguće doći, idemo u školu – srednju, i ne možemo zajedno živit, a kao što i znate, samo često sastajanje je zabranjeno, pa da li mi možemo šerijatski da se vjenčamo, jer nakon toga sve bi bilo lakše, jer i sad se vidjamo samo na javnim mjestima gdje nas svi vide, naravno po danu.
Hvala vam unaprijed, da vas Allah Uzvišeni nagradi lijepim Džennetom!

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Vi imate otprilike neke tri solucije i mogućnosti da riješite vaš veliki problem: stupanje u brak, zaruka bez ašikovanja ili prekidanje veze.

Naravno da je jedno od rješenja da se vjenčate, ali sa ispunjenjem svih šartova braka: pristanak njenog stratelja, dva svjedoka, i slično, uz obavezu da je izdržavaš (hraniš, odijevaš, nađeš stan) i svega drugog što zahtijeva stupanje u brak koji je težak ugovor (kako je došlo u ajetu) kod Uzvišenog Allaha.

Pretpostavljam da vi ovo ne možete ispuniti, onda vam ostaje drugo rješenje, da se dogovorite oko ženidbe tj. da je isprosiš (što se kod nas zove zaruka) i prestanete sa sastajanjem i izlascima (ašikovanjem) sve dok ne budete u mogućnosti da se uzmete, tj. vjenčate.

Ima i treća solucija, pošto nemate uslova niti mogućnosti da se uzmete, a nećete ili ne možete da se zaručite bez ašikovanja jer je ašikovanje haram što vam je poznato, onda prekinite sa tom vezom, raziđite se kao da nije ništa bilo. Ako se ne možete razići tj. prekinuti vezu ili nećete to da uradite, a niste u stanju da se uzmete, znajte da na haram način komunicirate, tj. aškujete. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta