Post/Ramazan

DA LI GINEKOLOŠKI PREGLED KVARI POST

PITANJE: Selam alejkum. Da li se kvari ženin post, ako ona ode kod (ženskog) ginekologa na pregled i pri tome se koriste ginekološki instrumenti?
Ovih dana moramo obaviti sistematski pregled za školu koji obavljamo svake godine I uvršten je i papa nalaz, pa mi se pojavila jedna nedoumica, da li uzimanje brisa za papa nalaz kvari post?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Oko stavljanja prsta, ruke, nekog predmeta i slično u polni organ žene, kao i prilikom ginekološkog pregleda (ili tzv. vađenja papa testa), da li sve ovo utiče na ispravnost posta savremeni učenjaci imaju podijeljeno mišljenje.
Husejn Muhammed Mahluf i Hasan M’emun, učenjaci El-Azhara su izdali fetve da ubacivanje vode ili nekog predmeta u polni organ prilikom posta kvari post i obavezuje njegovo napaštanje.

Dok Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji i dr. Abdullah El-Fekih smatraju stavljanje prsta, ruke, ili nekog aparata i lijeka od strane ginekologa ne kvari post.

Najbliže je da ovo ne kvari post jer nema šerijatskog dokaza koji na to ukazuje niti se ovo može kijasiti (uporediti i poistovjetiti) sa ulaskom muškog polnog organa prilikom intimnog odnosa jer se ovo zadnje čini zbog utoljavanja polne strasti za razliku od prvog, a Allah zna najbolje. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta