Post/Ramazan

DA LI GUTANJE PLJUVAČKE, SLINA, ŠLAJMA, FLEGME, SLUZI ILI HRAKOTINE KVARI POST?

– Selam alejkum. Halali, pretpostavljam da imaš puno pitanja ali ja moram jos nešto pitati jer mi je hitno i jako sam zabrinuta. Malo mi je nezgodno pitati ali moram.
Čula sam da ima mišljenje da kvari post gutanje slajma (sline). Trebam napomenuti da ja skoro pa stalno imam tako neku gustu pljuvačku i jako mi je teško to izbaciti vani. Nekad kad uspijem vidim da je to neka bijela gusta masa a nekad bude kao šlajm ako sam prehlađena. Danas dok sam bila vani na ulici osjetila sam to nešto u grlu (to nije baš u grlu jer kad pogledam ne vidim nista unutra, to je negdje između nosa i grla, ne vidi se ali ja to osjetim).
Pošto je bila jedna sestra sa mnom a i bila sam na ulici pa mi je bilo nezgodno (znam da ovo nije opravdanje), takođe znajući da to teško izbacujem (kao da povraćam), nisam ni pokušala da to izbacim i sad ne znam jesam li pokvarila post i šta da radim. To je bilo baš gusto da ne znam ni je li mi ostalo tu negdje ili je sišlo do grla i dalje (više ni sama ne znam jer sam navikla da ovo često osjećam).
Kad sam kući ja nastojim da izbacujem koliko mogu ovo ali pošto mi je često tu ja ne znam kakav je propis. Kvari li post ili ne? I šta npr. ako sam u namazu i ovo osjetim?
Molim te halali na opširnom mailu. Esselamu alejkum
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim.

 

Velika većina učenjaka je na stavu da je postaču dozvoljeno gutanje pljuvačke koja se inače nalazi u ustima postača, a što je bez sumnje ispravno, jer je to nešto čega je se teško čuvati i jer pljuvačka nije nešto što je došlo izvan usta i tijela.

A što se tiče kvarenja posta gutanjem slina, šlajma, flegme, sluzi ili hrakotine koji dođu iz nosa ili grla, po tom pitanju učenjaci četiri mezheba imaju podijeljeno mišljenje.

Po hanefijskom i malikijskom mezhebu i u rivajetu od imama Ahmeda spomenute stvari ne kvare post, jer njihovo gutanje iz usta nije došlo izvan usta pa time nema razlike između gutanja ovih stvari i gutanja pljuvačke.

Dok je po mezhebu šafija i hanabila postaču dozvoljeno gutanje ovih stvari sve dok ne stignu u usta, a ako dođu iz nosa ili grla u usta pa ih nakon toga postač proguta on je time pokvario post jer je to slično gutanju hrane.

Po ovom pitanju nema nekog direktnog šerijatskog teksta koji presuđuje i presijeca razilaženje učenjaka.

Najbliže je, a Allah zna najbolje, da gutanje spomenutih stvari prilikom posta ne kvari post pa makar se one progutale iz usta, pod šartom da postač tim gutanjem nema namjeru jedenja i pijenja. Argumenti koji prevagnjuju po ovom pitanju su činjenica da ove stvari nisu ušle u organizam izvan tijela, kao i to da ništa od spomenutog nije ni harana ni piće sa kojima se inače kvari post prilikog gutanja.

Prema tome, gutanje šlajma koje ti se dešava ne kvari post. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta