Propisi vezani za žene

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI OD STRANE MUSLIMANKE

PITANJE:
Esselamu alejkum. Da li je ženi dozvoljeno da dobrovoljno daruje krv, ako zna da su medicinari muškarci? Odnosno, teško je naći prostoriju gdje su samo žene i na taj način darovati krv. Obično su to miješane grupe, pa ili se muškarci kreću kroz prostoriju u kojoj se daje krv ili su oni laboranti. A znamo da je neophodno zasukati rukav, a nekada i oba, dok se pronađe vena. Da vas Allah nagradi.

ODGOVOR:
Alejkumusselam.

Dobrovoljno davanje krvi je dozvoljeno i pohvalno djelo.

Ženi je zabranjeno da otkriva stidno mjesto pred muškarcima strancima (koji joj nisu mahremi). Uz to, nije dozvoljeno ženi da je dira ljekar, medicinar osim u nuždi prilikom pregleda, i to samo onoliko koliko je potrebno. Dokazi za sve tri spomenute stvari su jasni i nedvosmisleni.

Nema sumnje da je obaveza dati prednost pokrivanju stidnog mjesta i šerijatskim propisima zabrane diranja ženskog tijela i miješanja muškaraca i žena u odnosu na činjenje dobrovoljnog djela to jest darovanja krvi.

Prema tome, ženi muslimanki nije dozvoljeno da daje krv u spomenutim okolnostima koje su standardna praksa u našim sredinama. Kada se omogući muslimanki da joj krv vadi žena, i da bude u odvojenoj prostoriji u koju ne ulaze muškarci, onda nema smetnje.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta