Razno

HRANJENJE ŽIVOTINJA HARAM IMETKOM

PITANJE:
Esselamu alejkum.
Da li je dozvoljeno dati životinji da jede neki imetak koji je sam po sebi haram ili u svom sastavu ima zabranjene supstance?

ODGOVOR:
Alejkumusselam.
Pitanje je postavljeno u neodređenoj i preopširnoj formi.

Nije navedeno na koje životinje se misli, da li one čije meso je dozvoljeno jesti ili one čije je zabranjeno, a to je vrlo važno.

Također, nije navedeno na koju vrstu haram imetka se misli, haram što je ukradeno, ili haram način stečeno, ili haram što je nečisto, ili haram što nije dozvoljeno posjedovati muslimanu.
U svim ovim stanjima se razlikuje propis.

Naprimjer:

1. Ako je haram imetak, haram zbog toga što je ukraden ili na zabranjen način stečen, u tom slučaju, tim imetkom nije dozvoljeno hraniti bilo koju životinju.

2. Ako je haram imetak zato što muslimanu ga nije dozvoljeno posjedovati, poput svinje, alkohola, zabranjene vrste pasa i slično. U tom slučaju, nije dozvoljeno hraniti bilo koju životinju sa ovakvom vrstom imetka, osim u nuždi.

3. Ako je životinja koja se hrani haram imetkom od onih životinja čije je meso dozvoljeno jesti, poput ovce, krave, koze i slično. U ovom slučaju, nije dozvoljeno hraniti ove životinje sa haram imetkom ako je steknut na haram način ili ako je taj haram imetak nedžaset sam po sebi, poput strvine, svinjskog mesa, alkohola i slično.

4. Ako je životinja koja se hrani od onih čije se meso ne jede, a haram imetak je nedžaset. U ovom slučaju je dozvoljeno da se hrani tim imetkom, osim ako je taj haram imetak stečen na zabranjen način.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta