Propisi vezani za ženeUkrašavanje/Tijelo

JE LI ČUPANJE OBRVA DOZVOLJENO AKO TO MUŽ ŽELI?

PITANJE: Esselamu alejkum. Intersuje me čupanje obrva. Kada sam pročitala da je prokleta žena koja čupa obrve ja sam prestala čupati, ali moj muž kaže da on ako želi da ja čupam obrve da bi mu bila ljepša i da se šminkam onda je dozvoljeno. Da li je on u pravu?

ODGOVOR: Alejkumusselam. Otklanjanje dlaka sa obrva, svejedno bilo to čupanjem, brijanjem ili slično, je haram po tekstu hadisa kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ibn Mes’uda, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je rekao: “Čuo sam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da je prokleo žene mutenemmise (koje traže da im se otklone ili obriju obrve) i mutefellidže (koje traže brušenje zdravih zubi) radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahova stvorenja”.

Nije mi poznato da je neko od učenjaka dozvolio čupanje obrva, a i da ima neko njegovo mišljenje se odbacuje jer je oprečno tekstu hadisa.

U ovome, čupanju obrva, nije dozvoljeno da žena bude pokorna mužu, jer nema pokornosti stvorenju u neposlušnosti Stvoritelju.

Opće šerijatsko pravilo oko kojeg nema razilaženja među učanjacima glasi: Nema poslušnosti u griješenju i neposlušnosti Gospodaru, nego poslušnost je samo u dobru.

Jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u hadisu muttefekun alejhi ( Buharija i Muslim): “Nema poslušnosti u grijašenju Allahu, poslušnost je samo u dobru. Takođe, u drugom hadisu kaže: “Nema poslušnosti stvorenju u griješenju Stvoritelju”. Hadis bilježe Ahmed, Hakim i Taberani, a kaže Ahmed Šakir i Albani da mu je sened vjerodostojan.

Prema tome, tvdnja tvoga muža je pogrešna i oprečna spomenutim hadisima. To si griješna ako mu u tome budeš poslušna. Mustehab je ženi da se uopćeno uljepšava svome mužu ali pod uslovom da u tom uljepšavanju ne krši jasne i nedvosmislene zabrane koje su došle u šerijatskim tekstovima.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta