Propisi vezani za žene

JE LI MAHREM SIN MUŽA

PITANJE: Selam alejkum we rahmetullahi we berakatuhu,
Čitala sam mnogo textova vezano za mahreme, ali imam jedno pitanje čiji odgovor se ne nalazi u tim textovima, pitala sam na nekim stranicama … ali nigdje ne nađoh odgovor na moju dilemu. Nadam se da s Allahovom pomoći ćete mi Vi razriješiti tu dilemu. ZNAM da su muž i njegov sin-koji nije moj sin mahremi ali ŠTA se dešava sa tim sinom kad muž prestane biti muž-bilo razvodom ili smrću muža, da li taj dječak-sutra mladić je mahrem meni, tj. da li ga smatram kao svojim sinom u smislu da smijem skinuti maramu, da ga smijem zagrliti/poljubiti kao sina … Allah vas nagradio na odgovoru!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Odgovor na ovo pitanje se nalazi u 22. kur’anskom ajetu sure En-Nisa.

Ženin mahrem je svaka osoba koja tu ženu trajno za sva vremena ne može oženiti, izuzev muža koji joj je mahrem jer je sa njom u braku.

A od osoba koje se ubrajaju u mahreme je i sin (druge žene) od muža.

On ostaje mahrem i nakon razvoda braka između njegovog oca i te žene ili nakon smrti njegovog oca.

Dokaz za ovo su riječi Uzvišenog: “I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši – a što je bilo, biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put”. (En-Nisa, 22)

Ajet ukazuje da je zabranjeno oženiti ženu koju je bio ženio otac, znači nakon što otac prekine sa njom bračni odnos, svejedno razvodom ili se razvrgne njihov brak njegovom smrću.

Prema tome, taj dječak (sin od tvog muža) je tebi mahrem za sva vremena, pred njim je dozvoljeno da otkriješ one dijelove tijela kao i pred svakim drugim mahremom, s tim da on tebi nije poput sina niti ga možeš takvim tretirati.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta