Kratki odgovori

KLANJANJE DŽENAZE ONOME ČIJE VJERSKO STANJE NE ZNAMO

PITANJE:

Selam alejkum, ako sam na stavu da osoba koja ostavi namaz nije musliman i desi se da u mesdžidu bude dženaza ali ne znam ni ko je preselio ni kakvog je hala bio ni da li je klanjao, trebam li da mu klanjam dženazu?

ODGOVOR:

Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Na početku mala napomena: mesela ostavljača namaza oko koje se učenjaci razilaze odnosi se na osobu koja nikako ne klanja namaz a ne na onog koji nekada klanja a nekada ne klanja, to jeste, koji u osnovi ima namaz.

Odgovor na pitanje je sljedeći: Osnova je da se klanja dženaza svakom muslimanu kojem muslimani klanjaju dženazu i nije propisano da se ispituje njegovo stanje da bi mu se klanjala dženaza.

Kao što je i osnova da se klanja za imamom (hodžom) za kojim ljudi inače klanjaju i nije propisano ispitivati njegovo stanje da bi se klanjalo za njim. Izuzetak ovome je da poznajemo stanje umrlog i da znamo da nije preselio u vjeri, tada mu se ne klanja dženaza.

Klanjanje dženaze je farz kefae, to jeste, ako klanja skupina muslimana grijeh i odgovornost spadaju sa ostalih, što znači da nije vadžib da mi moramo klanjati dženazu svakoj umrloj osobi.

Ve billahi tevfik

 

 

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta