Kratki odgovori

KLANJANJE TEHIJJETUL-MESDŽIDA U UDRUŽENJIMA

PITANJE:
Esselamu alejkum šejh.
Često vidim prije predavanja u islamskim udruženjima kako braća klanjaju dva rekata tehijjetul-mesdžida prilikom ulaska u udruženje pa me zanima da li je ovo novotarija i da li se tehijjetul-mesdžid klanja samo u džamijama obzirom da su one Allahova kuća a udruženja nisu? Allah Vam dao svako dobro oba svijeta.

ODGOVOR:
Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Ako je u udruženju određeno da bude i mesdžid koji se šerijatski tretira musallom jer nije uvakufljen onda oko klanjanja tehijjetul-mesdžida ima razilaženje među učenjacima, po jednima se može klanjati a po drugima ne.

Svi se vraćaju na isti dokaz, hadis muteffekun alejhi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada neko od vas uđe u mesdžid neka ne sjedne sve dok ne klanja dva rekata. Sa ovim hadisom se dokazuje klanjanje tehijjetul-mesdžida, to jeste, namaza koji predstavlja pozdrav mesdžidu.
Oni koji dokazuju da nije propisano klanjati u musallama smatraju da riječ mesdžid u hadisu se odnosi samo na uvakufljene mesdžide, dok druga strana dokazuje također sa riječju mesdžid da se odnosi na mjesta gdje se čini sedžda u što ulazi i musalla.

Na Zapadu imamo mesdžide koji su otvoreni u iznajmljenim prostorijama i to nisu uvakufljeni mesdžidi nego se šerijatski tretiraju musallama.
Tako isto kod nas, ona udruženja u kojima je određeno da se klanjaju dnevni namazi ili džume i tretiraju se mesdžidom, na njih se odnosi ovo pitanje a ne na bilo koje udruženje.

Bliže i ispravnije je a Allah zna najbolje da se i u musallama (privremenim mjestima za klanjanje) može klanjati tehijjetul-mesdžid.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta