Kratki odgovori

ŠTA DA RADIŠ DA BI SANJAO POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM

PITANJE: Eselamu alejkum. Moje pitanje se odnosi na Resullullaha, sallallahu alejhi ve selem. Želio bih da mi dođe u san ali mi nikako ne uspijeva, pa vas želim pitati što trebam učiniti da bih ispunio ovu svoju najveću želju. Asallamy allaykum.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Ovim povodom se prenosi priča o istoj temi a čiji završetak ujedno može poslužiti kao odgovor na ovo pitanje.

Naime, došao je neki mladić jednom učenjaku rekavši mu da ima veoma jaku želju da sanja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Pa je pitao šejha ima li neki način ili neka djela koja ako se rade uzrokuju da se sanja Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Šejh mu je potvrdno odgovorio rekavši mu da se obraduje s tim da ga treba slijediti i poslušati u načinu ostvarenja istog. Zatim mu je pojasnio šta da uradi kako bi sanjao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Rekao mu je da za ručak jede dobro nasoljenu ribu, s tim da ne pije vode nikako. A zatim za večeru da opet jede ribu još više zasoljenu ali da se bori opet da ne pije vodu. Posebno mu je podcrtao da ako se napije vode da neće sanjati Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te da treba dati sve od sebe da ne popije vode sve dok ne zaspi.

Mladić je tako i postupio s tim da je teško zaspao boreći se sa jakom žeđi koja mu nije davala mira. I nakon velikog umora i nesanice utonuo je u san.

Zatim je sutradan otišao do šejha. Šejh ga prvi preduhitrio sa pitanjem da li je postupio kako ga je savjetovao i je li sanjao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. On mu odgovori da je odradio sve što mu je naložio, međutim nije sanjao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. A onda na pitanje šejha pa šta je sanjao on mu odgovori da je sanjao vodu, velike količine pitke vode, izvore, rijeke, mora, obilnu kišu i sve u tom kontekstu.

A onda mu šejh mudro prozbori rekavši da onaj ko mnogo razmišlja o vodi i ona mu nedostaje i ne može bez nje živjeti i još toga u tom kontekstu da će nesumnjivo sanjati vodu, kišu, mora i slično. Tako isto, onaj ko razmišlja o najboljem stvorenju koje je hodilo dunjalukom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, neprestano iščitava njegovu siru, razmišlja o njegovim plemenitim svojstvima i osobinama, druži se sa njegovim hadisima, neprestano donosi salavat i selam na njega, a naročito petkom, sa ljubavlju i zadovoljstvom slijedi sve što je došlo od suneta Allahovog miljenika, i tako dalje, nema sumnje da će ta osoba sanjati i usniti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. I ovde se završava ova mudra hikaja.

Analiza i kritika spomenute priče:

Prvo – u knjigama, na stranicama i predavanjima gdje se spominje ova priča ne navodi se ni mjesto ni vrijeme a niti šejh kome se to desilo, tako da je po svoj prilici ovo jedna od “mudrih” sufijsko-šitskih hićaja koja nema niti seneda niti izvora.

Drugo – u ovoj “mudroj” hićaji se neprimjetno i nepažljivo pripisuje učenjaku ili šejhu da laže i da preko laži i izmišljotine navodi mladića da spozna tako veliku mudrost i dođe do velikog znanja. Naime, on mladića laže da će ako se najede dobro posoljene ribe bez pijenja vode sanjati Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a u što je mladić i povjerovao. Zar priliči šejhovima i učenim ljudima da sa lažima navode ljude na hajr?

Treće – bilo je lakše šejhu da mu odmah ispriča i pojasni da onaj ko o nečemu mnogo žudi, razmišlja, voli ga i slično da će po zakonima ljudske prirode i sanjati isto, i da mu na kraju navede ono što mu i je i naveo kako bi sanjao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Na kraju se može potvrditi završetak spomenute hićaje koji je nesumnjivo dobar način koji može uzrokovati da musliman sanja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Da ponovimo, onaj ko razmišlja o najboljem stvorenju koje je hodilo dunjalukom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, neprestano iščitava njegovu siru, razmišlja o njegovim plemenitim svojstvima i osobinama, druži se sa njegovim hadisima, neprestano donosi salavat i selam na njega, a naročito petkom, sa ljubavlju i zadovoljstvom slijedi sve što je došlo od suneta Allahovog miljenika, i tako dalje, nema sumnje da će ta osoba sanjati i usniti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta