Propisi vezani za žene

KO PRESPAVA SABAH A ZATIM DOBIJE HAJZ

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam par pitanja!
Postavila bih pitanje vezano za hajz-menstruaciju. Nedavno sam prespavala sabah, kad sam ustala nisam imala hajz, međutim dok sam se obukla, spremila krevet dobila sam hajz. Da li sam ja dužna da nadoknadim taj sabah kad mi završi hajz?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Enesa, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko zaboravi (klanjati) namaz neka ga klanja kada ga se sjeti, nema kefareta za njega osim toga. “I klanjaj namaz da bi Me veličao”, a u rivajetu od Muslima je došao dodatak: “Ili ga prespava”. Ovaj hadis ukazuje na obavezu naklanjavanja propuštenog farz namaza zbog spavanja ili zaborava čim se sjeti da ga je zaboravio klanjati ili prespavao.

Na osnovu ovoga hadisa ti si obavezna da naklanjaš namaz koji si prespavala a bila si u stanju čistoće. A pošto si dobila hajz u momentu kada si htjela i trebala da naklanjaš namaz, a ženi u stanju hajza nije dozvoljeno da klanja po idžmau učenjaka, obaveza naklanjavanja ovog namaza se odgađa do prestanka hajza.

Prema tome, dobijanje hajza ne utiče za obavezu naklnajvanja prespavanog namaza u stanju čistoće. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta