Kratki odgovori

MIJENJANJE ZLATA ZA POSUĐE

PITANJE: Esselamu alejkum. Da li je dozvoljeno mjenjati zlato za posuđe? Kao na primjer da kupac daje nekoliko grama zlata (6,7 ili više) u zamjenu za komplet posuđa čija je cijena otprilike oko 250 do 300 KM.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Pošto u pitanju nije pojašnjeno o kakvom se posuđu radi, onda odgovor na pitanje zavisi od vrste posuđa.

Ako je posuđe od zlata, iako se iz pitanja može razumjeti da posuđe nije zlatno zbog niske cijene posuđa, onda u tom slučaju treba ispuniti dva šarta da ne bi ta razmjena bila kamata. Ti šartovi su: prvi – da razmjena bude iz ruke u ruku, tj. na licu mjesta bez odgađanja, i drugi – da robe (zlato i posuđe od zlata) budu iste težine. Naravno, pošto kupac neće dati zlato iste težine ili obrnuto da vlasnik posuđe neće dati posuđe, onda je rješenje da se posuđe kupi za novac a onda tim novcem da se kupi zlato, pri čemu će ovo biti dvije različite kupoprodaje nevezane jedna za drugu.
A ako je posuđe od srebra, onda treba da se ispuni jedan šart da bi kupoprodaja bila čista od kamate. Taj šart je da bude iz ruke u ruku, tj. na licu mjesta, bez obzira po kojoj cijeni se kupovalo što je stvar dogovora između kupca i prodavača.

I treća solucija, da posuđe bude od nekog drugog matrijala (metala) mimo zlata i srebra, onda ne treba da se ispune nikakvi šarti kako bi se izbjegla kamata, nego im je dozvoljeno da izvrše razmjenu kako god se dogovore, na odgodu bez preuzimanja na licu mjesta.

Prema tome, shodno vrsti posuđa zavisi propis ove razmjene. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta