Propisi vezani za žene

MIJEŠANJE ŽENE S MUŽEVOM RODBINOM ZA BAJRAM

PITANJE: Esselamu ‘alejkum
Nakon što sam pročitala vas odgovor na pitanje miješanja muškaraca i žena, jasno mi je da je strogo zabranjeno.
Moj muž ima rodbinu koja jednom godišnje ili u dvije godine dođe u BiH. Oni niti praktikuju islam niti znaju mnogo o propisima.
Ove godine će biti tu za bajram i muž je odredio da ćemo obići njegovu rodbinu koja ce biti na okupu, dakle muški i žene zajedno.
Ja sam već tražila način da sprovedemo propis i da ga nagovorim da objasnimo i mojoj i njegovoj rodbini da mi tako ne želimo živjeti,
Međutim ispalo je da ja moram ići za bajram kod njih i sjediti s njegovim bratom i amidžom u istoj sobi.
Molim vas za neki savjet, neko rješenje, jer me to jako muci, danima ne budem dobro zbog toga sto me čeka. Ne nosim nikab jer sam na stavu da je sunnet, ali shvatam njegovu važnost za ženu i zato bih se užasno osjećala na takvom mjestu.
Allah vas nagradio

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Nema pokornosti stvorenju -mužu ili nekom drugom- u neposlušnosti Stvoritelju, ove riječi su teksta vjerodostojnog hadisa.

Konkretno, ti imaš izbora u sljedećem:
– da mu se odupriješ u toj namjeri i ne pristaneš da ideš na takva okupljanja.

Jer ako rodbini sada popustiš u tome nećeš to poslije popraviti, dogovori se sa mužem da zatraži od rodbine da im sijelo bude razdvojeno na muške i ženske u protivnom recite da tvoja žena neće tome prisustvovati – na ovaj način stavit ćeš ima do znanja šta je tvoj razlog neprisustvovanja,

Sa druge strane, tebi nije vadžib da održavaš rodbinske veze sa njegovom rodbinom jer to nije tvoja rodbina, a pogotovo ako neće da vas poštuju po pitanju ovog propisa,
– da pristaneš bez odupiranja, pri čemu bi bila griješna kod Allaha.
– da se usprotiviš i odbiješ odlazak ako će biti mješvito sjedenje te da te on – muž – prisili, privoli, prinudi, … na to djelo, u tom slučaju nemaš grijeha.

S tim da bih te posavjetovao da zahtijevaš od muža da u tom slučaju ako obavezno traži da prisustvuješ da tada staviš NIKAB kako te ne bi gledala njegova muška rodbina.

I na kraju najbolje rješenje je primjeniš taj sunet (a koji je na osnovu dokaza vadžib) pokrivanja lica pa ćeš automatski riješiti većinu problema u komuniciranju sa muškarcima.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta