Propisi vezani za žene

PROPIS VOŽNJE MUSLIMANKE U TAKSIJU ILI SA MUŠKARCOM (koji joj nije mahrem) U PRIVATNOM AUTU BEZ MAHREMA

Esselamu alejkum.
Da vas pitam, je li dozvoljeno da dvije žene sjednu u taksi, jer nije sama? Ili npr. ako sjedi bračni par i dvije žene iza na kraćoj relaciji, što ne spada u putovanje. Mom mužu je zasmetalo kad sam jedne prilike bila kod jedne sestre sa još jednom sestrom, i muž od nje je nas dovezao kući (5 ili 10 min. vožnje). Muž od te sestre i ona su sjedili naprijed, a nas dvije iza. Eh sad, čitala sam ili nekog pitala i rekli su mi da je to dozvoljeno, ali htjela bih da mi vi bolje objasnite. Htjela bih da postupim ispravno po pitanju ovoga, pa molim da mi to razjasnite.
Allah vas nagradio svakim hajrom!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Vožnja punoljetne muslimanke sa nekim muškarcem koji joj nije mahrem, svejedno u javnom prevozu (autobusu, tramvaju i trolejbusu), taksiju ili privatnom autu, je dozvoljena ako ispuni dva šarta:

Prvi šart – da ne bude na dužoj relaciji od one na kojoj ta muslimanka postaje musafir.

Recimo da ne bude na dužoj relaciji od 30-ak km ako je van grada, a što se vraća na razilaženje učenjaka na kojoj udaljenosti osoba postaje musafir, što je tema za sebe.

Ženi nije dozvoljeno da putuje (na udaljenosti gdje postaje musafir) bez mahrema, svejedno putovala u taksiju, javnom prevozu ili ona sama vozila auto. Dokaz za ovo je mnogo vjerodostojnih hadisa, između ostalih hadis mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ženi nije dozvoljeno da putuje osim sa mahremom“. Izuzetak ovom propisu su nužne situacije koje se procjenjuju svaka za sebe ponaosob.

Drugi šart – da ne putuje sama sa vozačem, tj. da sa njom bude najmanje jedna druga punoljetna osoba, svejedno bila muško ili žensko.

U protivnom, ako bi putovala sama sa vozačem, to bi predstavljalo zabranjeno osamljivanje, jer obično se desi da vožnja bude kroz mjesta gdje nikoga nema pa se žena time osamljuje sa vozaćem (ovo se ne odnosi na autobuse, tramvaje i trolejbuse).

A osamljivanje žene sa muškarcom koji joj nije mahrem je zabranjeno po vjerodostojnim hadisima i idžmau (konsenzusu) učenjaka.

U hadisu mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Neka se nikako ne osamljuje čovjek sa nekom ženom osim ako je sa njom mahrem“.

Prema tome, nije šart dozvole spomenute vožnje žene da sa njom mora biti njen mahrem, jer je mahrem uslov za dozvolu putovanja žene na kojem ona postaje musafir.
Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta