Kratki odgovori

OBEĆANJE U TRGOVINI

PITANJE:
Esselamu alejkum, inače se bavim prodajom, pa me zanima osobe koje za neki proizvod kažu da im se ostavi jer će uzimati još stvari pa da im se pošalje zajedno sve. I naravno, ja tu stvar ostavim, kako smo se i dogovorili ali ta osoba se više nikad ne javi. Da li to spada u obećanje (dug)?

ODGOVOR:
Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

To što je navedeno u pitanju jeste obećanje s tim da oko propisa izvršenja obećanja ima poznato razilaženje. Po većini učenjaka je mekruh neizvršiti obećanje, to jeste nije ga vadžib izvršiti, a po manjoj skupini vadžib je ispuniti obećanje, što je jako slabo mišljenje. Treće mišljenje je stav malikija, da nije vadžib izvršiti obećanje ali je obaveza nadoknaditi štetu ako obećanje uzrokuje štetu, ovo mišljenje je jako s tim da ovo što je došlo u pitanju ne potpada pod slučaj nanošenja štete zbog obećanja. Osoba koja obeća da će nešto kupiti a zatim ne kupi nije griješna zbog toga jer sa obećanjem nije izvršena kupoprodaja.

Riješenje za ovakve situacije jeste da se uzme kapara, pa ako se ne kupi proizvod, prodavač ima pravo da zadrži kaparu.
Ako je nemoguće uzeti kaparu, onda je riješenje ne ostavljati robu na obećanje kupovine.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta