Savremena pitanja

PRIMANJE OFARBANIH JAJA POVODOM USKRSA/VASKRSA

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullah, šejh!

Da li mi je dozvoljeno da uzmem jaje farbano od kršćana što farbaju za njihov vaskrs? Ja živim na selu gdje je većina Srba. Samo nas tri kuće muslimanske, ostalo sve srpske. I da li mogu (da li mi je dozvoljeno) to jaje kada mi daju da pojedem, ako mi je dozvoljeno da primim od njih? Allah da vas svakim hairom nagradi !

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nije dozvoljeno uzimanje ili primanje bilo kakvih poklona povodom nemuslimanskih praznika, jer to predstavlja veličanje njihovih praznika, potvrđivanje istih, kao i pomaganje i podržavanje kjafira u njihovom kufru u kojem se nalaze.

Takođe, primanje hedija od njih ovim povodom predstavlja izraz poštovanja i pomaganja nevjernika u ispoljavanju i propagiranju obilježja njihove derogirane i iskrivljene vjere. Samo učestvovanje u tome je iskazivanje radosti zbog njihovih vjerskih praznika, a što često odvede da muslimani praznuju i učestvuju u njihovim praznicima kao da je to njihov praznik.

Kaže šejhul-islam Ibn Tejmije u svojoj knjizi “Iktidau es-sirati el-mustekim“ (str. 227): “A ko da hediju muslimanima (od strane kjafira) povodom ovih praznika, a inače nije uobičajeno da u drugim vremenima mimo praznika da im daju slične hedije, nije dozvoljeno (muslimanu) da primi njegovu (od kjafira) hediju. A naročito ako je hedija takva da se njome pomaže musliman u oponašanju kjafira, poput poklanjanja svijeće i sličnog za božić, ili poklanjanje jajeta, mlijeka i stoke za mali četvrtak koji se praznuje na kraju njihovog posta. Takođe, ne poklanja se bilo kome od muslimana hedija povodom i radi ovih praznika (kjafirskih praznika), a naročito ako se radi o nečemu sa čime se pomaže u oponašanju kjafira kao što smo već naveli“.

U ovu zabranu svakako ulazi i primanje i uzimanje hrane koju kjafiri naprave povodom njihovih praznika i dijele je zbog toga.

Takođe, ono što je često praksa u nemuslimanskim zemljama da se povodom uskrsnih i božičnih praznika dijele novčane nadoknade ili trinaeste i posebne plate povodom njihovih praznika. Uzimanje spomenutog je zabranjeno.

Iz ove zabrane se izuzima dijeljenje trinaeste plate, regresa i slično koje se podudari sa spomenutim praznicima a dijele se nevezano za njihove vjerske praznike niti povodom njih, nego se daju na kraju radne godine.

Detaljnije o propisu priamnja hedija, plata ili hrane povodom kjafirskih praznika pogledaj na linku:

PRIMANJE HEDIJA, PLATA ILI HRANE POVODOM KJAFIRSKIH PRAZNIKA

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta