Ekonomija/Kupoprodaja

PRODAJA ZASTAVA EVROPSKIH DRŽAVA koje na sebi imaju krst

PITANJE: Esselamu alejkum. Kakav je propis kupoprodaje zastava obilježja evropskih država od kojih nek na sebi imaju i vjerska obilježja, križ ili slično; te  postoji li razlika između takvih i onih koja nemaju “vjerska” obilježja? Kupovalo bi se od nemuslimana i prodavalo istim u jednoj od njihovih država.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Kupoprodaja zastava evropskih ili neevropskih država koje simbolišu vjeru kjafira poput onih koje imaju krst nije dozvoljena. Od zemalja koje na svojoj zastavi imaju krst su zastava Srbije, Švedske, Švicarske, Španije,Danske, Finske, Grčke, Britanije, Vatikana, Norveške, Portugala, Slovačke, Gruzije, Islanda, Malte, Novog Zelanda, San Martina i Tonga.

Dokaz da je zabranjena njihova kupoprodaja je hadis od Abdullah ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista kada Allah nešto zabrani, zabrani njegovu kupoprodaju”. Hadis bilježe Darekutni i Ibn Hibban, a vjerodostojnim su ga ocijenili Albani i Šuajb Arnaut. A Uzvišeni Allah je zabranio kufr, nije zadovoljan sa njim i ne voli ga, pa zato nije dozvoljena kupoprodaja zastava na kojima se poziva i propagira kufr koji je oličen u krstu i drugim vjerskim simbolima. Kaže Uzvišeni: “I On nije zadovoljan sa kufrom Njegovih robova” (Ez-Zumer, 7), i kaže: “Pa zaista Allah ne voli kjafire” (Ali Imran, 32).

Međutim, ako na zastavama kjafirskih država nema vjerskih simbola nema smetnje da se prodaje, jer je osnova u međuljudskim postupcima dozvola a nema nešto što bi ovu vrstu kupoprodaje činilo zabranjenom. Ve billahi tevfik.

NOŠENJE DRESOVA NA KOJIMA IMA KRST

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta