FIKHIbadetiKratki odgovoriNamazPITANJA I ODGOVORI

PROPIS KLANJANJA U PROSTORIJI U KOJOJ IMA SLIKA ŽIVIH BIĆA

PITANJE: Esselamu alejkum,

Da li ispravan namaz u prostoriji sa crtežima? Ja radim u školi i nemam gdje drugo klanjati, svaki kabinet je u crtežima, samo na drugu temu. Hvala unaprijed.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Složni su islamski pravnici da je propisano izbjegavati obavljanje namaza u prostorijama u kojima imaju slike živih bića. Većina je na stavu da je to mekruh (pokuđeno), dok manja skupina smatra da je zabranjeno, prvo je bliže ispravnom, a Allah zna najbolje.

Razlozi pokuđenosti klanjanja u takvim prostorijama su sljedeće:

Prvo – jer meleci ne ulaze u kuću u kojoj su pas ili slika, kao što je došlo u hadisu muttefekun alejhi od Ebu Talhe, radijjallahu anhu.

Drugo – propisano je izbjegavati oponašanje obožavaoca kipova, ikona i slično, a praksa postavljanja slika i kipova u bogomoljama i prostorijama je običaj kršćana, a nama je propisano da se razlikujemo od njih u ibadetima na što ukazuju mnogi hadisi.

Treće – propisano je izbjegavati prilikom klanjanja sve što odvodi pažnju klanjača od namaza kako bi bio skrušen i prisutan. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je tražio od Aiše, radijjallahu anha, u hadisu kojeg bilježi Buharija da skloni platno sa zida na kom su bile slike koje su ga zaokupljale u namazu.

Prema tome, namaz obavljen u prostorijama u kojima ima crteža živih bića je ispravan, sa tim da je propisano izbjegavati namaz u takvim prostorijama, tj. mekruh je u njima klanjati. Ako klanjač nema izbora i mogućnosti nema smetnje da klanja u takvim prostorijama, namaz mu je ispravan i nema u tome grijeha.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta