Kratki odgovori

UZIMANJE DVOJNOG PREZIMENA (šerijatski propis)

PITANJE:

Esselamu alejkum šejh. Zanima me da li je ženi dozvoljeno da nakon udaje ostavi svoje prezime i doda muževo, tako da ima dva prezimena, ili smije samo isključivo ostaviti svoje. Allah Vas nagradio.

ODGOVOR:

Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, prije svega treba utvrditi šta ustvari predstavlja ta nova kombinacija od prezimena. Tim činom žena bi napravila novi vid porijekla kojem se ona pripisuje. Jedan dio tog porijekla je tačan i istinit a to je ustvari njeno prezime, a drugi dio te nove tvorevine od prezimena je netačan i lažan a to je muževo prezime koje bi ona pridodala svome, jer ona nema nikakve veze po porijeklu sa ocem, djedom, pradjedom, čukundjedom svoga muža.

Ako bi neko ovu novu tvorevinu dvojnog prezimena nazvao kompromisom (kako neki tumače) da li bi to promjenilo propis ovog čina i uticalo na njega? Kompromis znači dogovor, pa ako se u hadisima iz zabrane pripisivanja tuđem porijeklu izuzima stanje uzimanja dvojnog prezimena kao rezultat kompromisa onda bi to bilo dozvoljeno. Međutim, ne izuzima se pa prema tome nije dozvoljeno.

Ako analiziramo tekstove hadisa u kojima je došla zabrana:
– “Nema čovjeka koji pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca…”
– “Ko se pripiše porodici kojoj po porijeklu ne pripada…”
– “Ko se odvrati od svoga oca taj je učinio kufr.”
– “Ko pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca…”
onda jasno dolazimo do zaključaka da su svi oblici ovih hadisa u općoj formi po kojoj se ne pravi izuzetak u nekom slučaju. Nije mi poznat neki drugi šerijatski tekst sa kojim se izuzima iz ove zabrane polulažno pripisivanje porijekla, tj. uzimanje dvojnog prezimena.

Prema tome, uzimanje dvojnog prezimena također potpada pod zabranu koja je došla u hadisima zabrane lažnog pripisivanja tuđem porijeklu, s tim da je grijeh tog čina blaži od uzimanja samo muževog prezimena.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta