Ukrašavanje/Tijelo

PROPIS NOŠENJA POZLAĆENIH STVARI MUŠKARCIMA

(prsten, sat, dugme i slično)

PITANJE: Esselamu alejkum
Poštovani šejhu, zamolila  bih Vas da mi odgovorite na moje pitanje. Ne morate da dužite sa dokazima, dovoljno mi je da kažete da li mi je dozvoljeno ili ne , da putem online prodaje ponudim pozlaćenu dugmad za manžetne na košulji. U biti to nisu izričito ni muška  ni ženska dugmad. Nekad davno, to je moj otac nosio na košuljama, međutim on to više ne nosi, pa bismo moj suprug i ja to da prodamo i zaradimo neki dinar. Da Vas Allah obilato nagradi!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam ne posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nema razilaženja među učenjacima ovog Ummeta da muškarcima nije dozvoljeno nositi zlatne ukrase, nakit, satove, prstenje i slično. Na ovo ukazuju jasni vjerodostojni hadisi. U ovom propisu imaju izuzeci, poput zlatnog zuba, drške mača i slično koje je dozvoljeno upotrebljavati po tekstovima vjerodostojnih hadisa, a što je pitanje za sebe.

Isti propis zabrane po sve četiri mezheba se odnosi na nošenje srebra za muškarce (lančića, nakita, narukvica, satova i slično), izuzev nošenja srebrenog prstena koje je po jednom stavu učenjaka sunet a po drugom samo dozvoljeno.

A što se tiče nošenja ili korištenja pozlaćenih ili posrebrenih predmeta, hanefijski, malikijski i šafijski mezheb (u odabranijem stavu unutar mezheba) su na stavu da je dozvoljeno koristiti pozlaćene i posrebrene predmete od onih predmeta koje je inače dozvoljeno koristiti muškarcima, tj. mimo posuđa čija zabrana je došla u hadisima mutefekun alejhi i nakita koje predstavlja zabranjeno oponašanje žena). S tim da oni uslovljavaju tu dozvolu jednim šartom, a to je da kada bi se taj pozlaćeni predmet (ili posrebreni) stavio na vatru da se od njega ne bi odvojio pozlaćeni dio. Ako bi se odvojio taj „pozlaćeni“ ili „posrebreni“ dio, to je dokaz da je predmet pomiješan sa zlatom ili srebrom.

Oni ovu dozvolu argumetiraju tumačenjem da su u ovom slučaju zlato i srebro, koji pozlaćuju ili posrebravaju predmete, potrošni materijal te se računaju kao da ih i nema. Sa druge strane taj pozlaćeni dio je popratan i sporedan samom predmetu.

Dok hanabile i šafije (u drugom stavu manje raširenom unutar mezheba) smatraju da nije dozvoljeno korištenje pozlaćenog ili posrebrenog posuđa, a dozvoljena je kod hanabila upotreba pozlaćenih i posrebrenih predmeta mimo posuđa pod istim šartom kod prvog stava učenjaka, tj. da kada bi se taj pozlaćeni predmet (ili posrebreni) stavio na vatru od njega se ne bi odvojio pozlaćeni dio.

Prema tome, nema smetnje u korištenju ili nošenju pozlaćenih ili posrebrenih stvari, poput prstenja, satova, dugmadi i slično, muškarcima. S tim da je bolje i dalje od šubhe da muškarci ne nose pozlaćen prsten, jer onaj ko to vidi ne zna da je prsten pozlaćen a zna da je to muškarcima zabranjeno nositi, pa zbog toga može svašta pomisliti o tom muslimanu ili ga čak napasti i ukoriti. Naravno, ono što je dozvoljeno koristiti i nositi dozvoljeno je i prodavati, a Allah zna najbolje. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta