Propisi vezani za žene

PROPIS TRENIRANJA ŽENAMA U SPORTSKIM (ILI FITNESS) KLUBOVIMA

PITANJE: Es-Selamu alejkum, šejh.
Zanima me ispravnost dole navedenih riječi koje zabranjuju sestrama da treniraju, iako su ispunjeni uslovi da ih niko ne vidi i da da su samo vjernice prisutne. Riječi su objavljene na stranici „N-UM“, a navodi se da su preuzete sa stranice „El-Asr“.
„Ženi je, također, dozvoljeno da putem tjelesnih vježbi i gimnastike pokušava smanjiti težinu uz uvjet da to čini sama u svojoj kući gdje je ne vidi onaj kome to nije dozovljeno, a odlazak u sportske klubove radi tih vježbi ženama je zabranjen, čak i u slučaju da ti klubovi odrede određene dane samo za žene i da ih vježbaju žene, jer je žena tim izlaskom izložena fitni, a nije u prijekoj potrebi za njim obzirom da se to može izvoditi u kući. (El-Mufesal fi ahkamin-nisa, Abdulkerim ez-Zejdan, 3/406.) Što se muškarca tiče, njemu je to dozvoljeno uz uvjet da bude propisno odjeven i da ne otkriva stidno mjesto.“
Iz teksta: Propisi modernih metoda uljepšavanja/www.el-asr.com

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Bavljenje sportom od strane žene je dozvoljeno, našto ukazuje vjerodostojan hadis od Aiše, radijallahu anha, kojeg bilježe Ahmed i Ebu Davud, a u kojem ona kaže: “Natjecali smo se ja i vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u trčanju, pa sam bila brža. A kada sam se udebljala ponovo smo se natjecali u trčanju, pa je on bio brži, rekao mi je: “Ovo je za ono”.

Da bi ženi bilo dozvoljeno da se bavi sportom treba da se ispune sljedeći uvjeti:
1- da sport kojim se bavi odgovara prirodi žene i da ne bude sam po sebi zabranjen (poput boksa),
2- da bavljenje sportom ne bude njena profesija, jer profesionalno bavljenje žene sportom neminovno vodi u mnoštvo harama, poput komuniciranja sa muškracima, otkrivanja stidnih dijelova tijela i slično,
3- da svoje tjelesne ljepote ne pokazuje i ne ističe u obliku u kojem se to danas čini od strane žena koje se bave sportom,
4- da bavljenje sportom upražnjava među ženama sličnih njoj ili među mahremima (osobama za koje joj je zabranjeno da se uda za sva vremena), daleko od miješanja sa muškarcima strancima (kojima je dozvoljeno da je ožene).
Kada žena ispuni ove uvjete, nema smetnje da se bavi sportom.

Prema tome, opšta zabrana odlaska ženama u sportske klubove (spomenuta u pitanju) zbog fitne je pogrešna, jer koja je to fitna ako žena bavljenje sportom upražnjava među ženama sličnih njoj bez miješanja sa muškarcima?

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta